Bernadett
0 °C
4 °C

Több száz áldozat a Srí Lanka-i összecsapásokban

2006.10.12. 09:57
Szerdán heves tűzharcot vívtak a Tamil Tigrisek a hadsereggel Srí Lanka északi részén. A két oldal egymásnak ellentmondó adatokat közölt az áldozatok számáról. A kiújult harcok miatt meghiúsulhatnak az október végére tervezett béketárgyalások.

A Srí Lanka-i hadsereg jelentése szerint 43 katona vesztette életét a Tamil Tigrisekkel vívott heves tűzharcban, írja a BBC. Az ország északi részén fekvő Jaffna-félszigeten szerdán kezdődött összecsapásokban 224 katona sérült meg, további harmincat eltűntnek nyilvánítottak, nyilatkozta Brig Prasad Samarasinghe, a hadsereg szóvivője. A felkelők ugyanakkor 75 katona és 10 felkelő haláláról számoltak be, a hadsereg szerint ezzel szemben 200 felkelő vesztette életét. Az év közben kiújult harcok kezdete óta a szerdai összecsapások szedték a legtöbb áldozatot a hadsereg soraiból.

Folytatódhatnak a harcok

A két oldal már korábban megállapodott a helyszínben és az időpontban, amikor tárgyalóasztalhoz ülnek, az októberre tervezett találkozó azonban az újabb villongások miatt meghiúsulhat. A tüzérségi harcok továbbra is folytatódnak, a Tamil Tigrisek állításuk szerint tartják pozíciójukat, egyelőre nem tervezik a visszavonulást. A kormány támogatói azt kérték, hogy csak akkor kezdődjenek meg a tárgyalások a lázadókkal, ha a két oldal felfüggeszti a harcokat.


Srí Lanka-i hadsereg katonái

A Tamil Tigisek azzal vádolják a kormány hadseregét, hogy ők kezdtek támadni. „Az északi védelmi vonal mentén kezdtek támadni, de csapataink visszaverték. 75 katona holtteste hever az általunk ellenőrzött térségben” – nyilatkozta Rasaiah Ilanthiraiyan szóvivő a BBC tamil szerkesztőségének.

Elmaradhat a svájci találkozó

A Srí Lanka-i béketárgyalások sorsa kérdésessé vált, pedig a felkelők képviselői beleegyeztek, hogy október 28-án és 29-én találkoznak a kormány delegációjával Svájcban, közölte Norvégia nagykövete, Hans Brattskar. A Tamil Tigrisek még fontolóra veszik a részvételt, ami attól függ, hogy tovább súlyosbodnak-e a harcok. A kormány érdemi témák megvitatását tervezi, ami hosszú távra jelenthet megoldást. A Tamil Tigrisek 20 éve harcolnak függetlenségükért.

A kormány éppen a múlt héten hagyta jóvá a védelmi célok fedezésére szolgáló 2007-es költségvetés 40 százalékos emelését, amiből a fegyverek beszerzését és a légi csapások költségeit tervezik fedezni.