Konrád
8 °C
26 °C

Őrizetbe vették Tom Lantost

2006.04.28. 18:49
Tom Lantost, a magyar származású amerikai kongresszusi képviselőt is őrizetbe vették, amikor a honatya a szudáni nagykövetség előtt tiltakozott a dárfúri kegyetlenkedések ellen.

Az amerikai kongresszus öt demokrata párti tagját, köztük Tom Lantos képviselőt is őrizetbe vették a dárfúri kegyetlenkedések ellen a szudáni nagykövetség előtt tiltakozó más tüntetőkkel együtt a rendőrök pénteken Washingtonban azon a címen, hogy illetéktelenül a külképviselet területére léptek.

A képviselők - mint irodáik munkatársai hangsúlyozták - beszédeiket nem a nagykövetség ingatlanán mondták el, hanem az épület előtti lépcsőn. -"Véget kell vetni Dárfúr népe lemészárlásának" - hangsúlyozta Tom Lantos beszédében.

A rendőrök - miután a felszólítás ellenére nem volt hajlandóak távozni - egyenként megbilincselték és őrizetbe vették az öt demokrata páti törvényhozót és egy rendőrőrsre vitték őket.

Tom Lantos, James McGovern, John Olver, James Moran és Sheila Jackson Lee törvényhozókon kívül a rendőrök még hat további tüntetőt vettek őrizetbe.

George Clooney is tiltakozik

Szintén pénteki, és ugyancsak washingtoni hír, hogy a dárfúri népirtás megállítására buzdított George Clooney is. Az Oscar-díjas színész Washingtonban tartott sajtótájékoztatót Sam Brownback republikánus párti szenátorral, az amerikai törvényhozás egyik legkonzervatívabb tagjával, valamint (az apai ágon kenyai származású) Barack Obama demokrata párti liberális szenátorral együtt.

Az afrikai Szudánban folyó etnikai tisztogatást a színész a XXI. század első népirtásának nevezte. Hangsúlyozta, hogy Amerika és a világ többet nem szemlélheti tétlenül az eseményeket, mint tette azt a ruandai öldöklés idején. A dárfúri etnikai tisztogatásnak a becslések szerint 200 ezer halottja van, és kétmillió ember menekült el otthonából.

Clooney néhány nappal korábban a csádi-szudáni határtérségben járt apjával, Nick Clooney újságíróval, hogy tájékozódjanak a helyzetről. A sajtótájékoztatón bemutattak egy videofilmet, amelyen dárfúri menekülteket szólaltattak meg. A színész - mint hangsúlyozta - személyes népszerűségét akarja bevetni, hogy felhívja a figyelmet a dárfúri földönfutók szenvedéseire.

Az erdélyi Ellie Wiesel is aktivizálja magát

George Clooney vasárnap délután részt vesz azon a washingtoni megmozduláson, amelynek célja, hogy a dárfúri üldözöttek mellett mozgósítsák az amerikaiakat. Az eseményen jelen lesz Elie Wiesel - Erdélyből származó - Nobel-békedíjas író, az olimpiai aranyérmes Joey Cheek gyorskorcsolyázó, és Paul Rusesabagina, a "Hotel Rwanda" életmentő tulajdonosa.