Valér
4 °C
8 °C

Laoszban "forradalom" tört ki a kommunista rezsim ellen

2003.07.13. 12:51
Egy laoszi emigráns csoport bejelentette, hogy helyi milicisták és a laoszi hadsereg dezertőrei forradalmat robbantott ki 11 tartományban az ország északi és déli részén.
Kisebb összecsapások folynak Laoszban - erősítette meg egy vietnami katonai illetékes vasárnap, egy nappal azután, hogy egy laoszi emigráns csoport bejelentette: "forradalom" tört ki a kommunista rezsim megdöntése érdekében.

Csetepaték vannak az ország egyes térségeiben, a helyzet feszült, de "ellenőrzött" - mondta a névtelenséget kérő katona az AFP francia hírügynökségnek.

"Értesüléseink szerint a gyenge intenzitású harcok két napja tartanak Laoszban" - tette hozzá részletek említése nélkül. Nem árulta el azt sem, hogy Vietnam küldött-e katonákat a szövetséges rendszer támogatására.

Egy laoszi emigráns szervezet, amelynek székhelye az Egyesült Államokban van és közel áll az északi hmong törzs gerilláihoz, szombaton jelentette be, hogy Laosz több térségében harcok vannak a hadsereg és a kommunista rendszer megdöntésére törő felkelők között, amit a laoszi kormány tagadott.

A Bizottság az igazság keresésére (FCC) szervezet közölte, hogy a Laoszi polgárok mozgalma a demokráciáért (LCMD), amelyet ellenálló csoportok, helyi milicisták és a laoszi hadsereg dezertőrei alkotnak, forradalmat robbantott ki 11 tartományban az ország északi és déli részén.

A laoszi külügyminisztérium szóvivője tagadta az ellenzéki állításokat. A fővárosban, Vientiánban tartózkodó diplomatáknak és üzletembernek sincs tudomásuk az összecsapásokról.

Az FCC közleménye szerint a lázadók közölték, hogy meg akarják szabadítani az országot "a kommunista kormány elnyomásától" és demokratikus rendszert akarnak bevezetni. Az LCMD képviselője tudatta az emigráns szervezettel, hogy az északról leereszkedő felkelők a Vientiánnal szomszédos tartományokat próbálják elfoglalni, miközben más erőik délről észak felé haladnak.