Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Megint lemondott Ali Laridzsáni

2007.10.20. 11:20
Ali Laridzsáni iráni nukleáris főtárgyaló távozik posztjáról, amit azzal indokolt, hogy a jövőben más politikai tevékenységre akar összpontosítani. Elemzők szerint ugyanakkor a lemondás oka, hogy Laridzsáninak nézetletérései vannak az iráni elnökkel, bár mindketten helyeslik az atomprogram folytatását.

Lemondott tisztségéről Ali Laridzsáni, Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója, jelentette be szombaton a teheráni kormány szóvivője. Utódja Szajed Dzsalili, az európai és az amerikai ügyekben illetékes jelenlegi külügyminiszter-helyettes lesz.

Golámhoszein Elham elmondta azt is, hogy Laridzsáni helyett kedden már Dzsalili találkozik Rómában Javier Solanával, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, a tárgyalás ugyanis az iráni főtárgyaló és az EU-diplomata között szerepelt a korábbi tervekben.

"Laridzsáni ismét lemondott, amit az államfő ezúttal elfogadott" - közölte a szóvivő sajtóértekezletén, de nem részletezte, hogy mi a főtárgyaló, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára lemondásának oka. Csak annyit mondott, hogy "más politikai tevékenységre" akar összpontosítani. Hozzátette, hogy Laridzsáni lemondása azonnali hatályú, de elképzelhető, hogy a Solanával való találkozón még ő is ott lesz.

Egyes elemzők szerint Laridzsáninak nézeteltérése van Mahmúd Ahmadinezsád elnökkel az iráni atomdosszié miatti nemzetközi tárgyalásokon követendő taktikát illetően, noha mindketten helyeslik, hogy Irán nem állítja le atomprogramját a nyugati követelések ellenére.

Az Egyesült Államok és egyes szövetségesei azzal vádolják Iránt, hogy titokban atomfegyvereket akar kifejleszteni. Teherán tagadja a vádat, és hangoztatja, hogy atomprogramja csak békés célokat szolgál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!