Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint lemondott Ali Laridzsáni

2007.10.20. 11:20
Ali Laridzsáni iráni nukleáris főtárgyaló távozik posztjáról, amit azzal indokolt, hogy a jövőben más politikai tevékenységre akar összpontosítani. Elemzők szerint ugyanakkor a lemondás oka, hogy Laridzsáninak nézetletérései vannak az iráni elnökkel, bár mindketten helyeslik az atomprogram folytatását.

Lemondott tisztségéről Ali Laridzsáni, Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója, jelentette be szombaton a teheráni kormány szóvivője. Utódja Szajed Dzsalili, az európai és az amerikai ügyekben illetékes jelenlegi külügyminiszter-helyettes lesz.

Golámhoszein Elham elmondta azt is, hogy Laridzsáni helyett kedden már Dzsalili találkozik Rómában Javier Solanával, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, a tárgyalás ugyanis az iráni főtárgyaló és az EU-diplomata között szerepelt a korábbi tervekben.

"Laridzsáni ismét lemondott, amit az államfő ezúttal elfogadott" - közölte a szóvivő sajtóértekezletén, de nem részletezte, hogy mi a főtárgyaló, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára lemondásának oka. Csak annyit mondott, hogy "más politikai tevékenységre" akar összpontosítani. Hozzátette, hogy Laridzsáni lemondása azonnali hatályú, de elképzelhető, hogy a Solanával való találkozón még ő is ott lesz.

Egyes elemzők szerint Laridzsáninak nézeteltérése van Mahmúd Ahmadinezsád elnökkel az iráni atomdosszié miatti nemzetközi tárgyalásokon követendő taktikát illetően, noha mindketten helyeslik, hogy Irán nem állítja le atomprogramját a nyugati követelések ellenére.

Az Egyesült Államok és egyes szövetségesei azzal vádolják Iránt, hogy titokban atomfegyvereket akar kifejleszteni. Teherán tagadja a vádat, és hangoztatja, hogy atomprogramja csak békés célokat szolgál.