Eleonóra
-1 °C
2 °C

Lézerrel vadásztak az amerikai helikopterekre?

2003.05.13. 16:25
Lézerrel próbálták elvakítani két amerikai helikopter pilótáit észak-koreaiak. A sztálinista rezsim hadserege korábban csak felderítésre használta a lézertechnikát, egy kínai fegver továbbfejlesztett verziójával azonban akár embert is ölhetnek. A ZM-87-es akár öt kilométer távolságból is maradandó szemkárosodást okozhat.
A két Apache helikopter éppen a két Koreát elválasztó demilitarizált zónában járőrözött március elején, amikor a fedélzeti műszerek jelezték, hogy valószínűleg lézerrel "vették célba" őket. Samuel T. Taylor ezredes, a Dél-Koreában állomásozó amerikai csaptok szóvivője elmondta, hogy a két gép rutinfeladatokat hajtott végre.

Sem az emberek, sem a helikopterek nem sérültek meg. Az eset óta a zónában repülő pilóták kötelesek védőszemüveget viselni. Az ezredes szerint az észak-koreaiak alkalmanként használják a lézeres felderítést a demilitarizált zónában.

Kínai csodafegyver

A márciusi incidens azonban nem felderítés volt - vélik az amerikaiak. Véleményük szerint a gépeket egy kínai lézeres fegyver észak-koreai továbbfejlesztésű verziójával vették célba. Az eredeti ZM-87-es jelzésű kínai fegyver akár 5 kilométeres távolságból is szemkárosodást okozhat.

A ZM-87-es a világon az egyetlen olyan lézerfegyver, amelyet kimondottan a emberek el- vagy megvakítására használnak. Szakértők szerint az észak-koreai fegyver bizonyos körülmények között akár halálos sérülés okozására is alkalmas lehet. Katonai elemzők állítják, hogy észak-korea haditechnikája óriási ütemben fejlődött az elmúlt 15 évben.

Titokban

A lézeres incidens megtörténtét eddig titokban tartották, értesült a Washington Times. A lap szerint azt még mindig nem tudni, hogy az Egyesült Államok, Dél-Korea és Észak-Korea közti szokásos panmidzsoni megbeszéléseken szóba került-e a téma. Ugyanakkor a múlt héten Észak-Korea azt állította, hogy az amerikaiak lézerrel vakították el az iraki katonákat, és zavarták meg az iraki fegyvereket.

Lézertámadások

1997 áprilisában két kanadai helikopterpilóta szenvedett maradandó szemkárosodást, amikor egy amerikai tengeralattjáró után kutató kereskedelmi hajónak álcázott orosz kémhajó célba vette őket Washington államnál. Két amerikai helikopter pilóta 1998 októberében Bosznia-Hercegovina felett repülve sérült meg hasonlóan. Az amerikai titkosszolgálatok 1999-es jelentése szerint az ilyen jellegű sérüléseket okozó fegyverek Oroszországból, Örményországból és Kínából szerezhetők be.