Piroska
-2 °C
5 °C

Több ezer doboz 'gyanús port' találtak az amerikaiak

2003.04.04. 15:10
Az amerikaiak nagy mennyiségű gyanús fehér porra, ideggázellenszerre és vegyi fegyverek előállításáról szóló iratokat találtak Bagdad mellett. Az ipartelepet már 12 évvel ezelőtt is támadták.
Az amerikai csapatok vegyi fegyverek előállításához szükséges anyagokat találtak egy 'gyanús helyen', jelentette a Sky News. A Bagdadtól délre lévő Latifiyah ipartelepen több ezer, egyenként három fiolányi fehér port tartalmazó dobozt találtak a 3-ik gyalogos hadosztály katonái. Ezenkívül az ideggáz ellenszerként ismert antropin, és a vegyifegyverek előállításáról szóló arab nyelvű iratok előkerültek a telep átkutatása során.

Az ellenőrök jártak ott

A Bagdadhoz közeli Latifiyah Robbanóanyag és Lőszergyár telepét korábban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is a "gyanús helyek" közé sorolta, mint vegyi-, atom-, vagy biológiai fegyverek lehetséges előállításának helyszínét. Az ENSZ ellenőrök összesen kilenc alkalommal jártak a helyszínen, legutóbb február 18-án. A létesítményt már az 1991-es öbölháborúban is bombázták az Egyesült Államok gépei.