A Nemzeti Gárda őrzi a Los Angeles-i repteret

2003.03.26. 11:13
Megkezdték a járőrözést a Nemzeti Gárda terepjárós egységei a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtér környékén. Az állam kormányzója által elrendelt intézkedéssel az ország harmadik legnagyobb forgalmú repterének biztonságát kívánják fokozni. Eközben felújították a huszonnégy órás légi járőrözést New York három repterének környékén.
Gray Davis, Kalifornia állam kormányzója szerint a Los Angeles-i Nemzetközi Reptér (LAX) az állam gazdaságának szempontjából egy igen fontos pontja. Hozzátette, hogy bár konkrét fenyegető üzenetet még nem kaptak, a reptér könnyen terrortámadások célpontjává válhat, főleg az jelenlegi iraki háború alatt. Így a kormányzó kedden elrendelte, hogy a Nemzeti Gárda Hummer terepjárókkal felszerelt egységei kezdjék meg a járőrözést csütörtökön az ország harmadik legnagyobb forgalmú reptere környékén. A kormányzó hozzátette, hogy ezután is mindent megtesznek az állam lakosainak biztonsága érdekében.

Csak a környéken

Eltérően a 2001 szeptember 11-i események után elrendelt intézkedésektől, most a Nemzeti Gárda egységei csak a reptér környékén fognak járőrözni, a reptéren nem lesznek láthatóak. A reptér belső biztosítását az eddigi gyakorlatnak megfelelően folyik tovább. 2001-ben, a terrortámadások után a gárda egységei a reptér termináljaiban is járőröztek, és több, belső ellenőrzőpontot állítottak fel. A kormányzó bejelentette, hogy az egységek addig maradnak a reptér környékén, amíg az ország területén a narancsszínű készültségi fokozat van érvényben, jelentette a UPI hírügynökség.

Járőrözés New York felett

Az amerikai belbiztonsági minisztérium elrendelte, hogy újítsák fel a huszonnégy órás légi járőrözést New York felett. Hétfő óta Blackhawk típusú helikopterek és Cessna Citation felderítő repülők járőröznek 50 kilométeres sugarú körben az amerikai megapolisz három repülőtere - a Kennedy, a La Guardia és a Newark - felett. Asa Hutchinson, a belbiztonsági minisztérium illetékes államtitkára elmondta: az intézkedés nem konkrét veszéllyel függ össze. Az amerikai titkosszolgálatok adatai szerint az al-Kaida terrorszervezet megpróbál merényleteket végrehajtani az iraki háború alatt, és New Yorkot továbbra is kiemelt célpontnak tekinti.  • Tippek
  • Hírek