Valér
-2 °C
0 °C

Lövöldözés a Los Angeles-i repülőtéren: 3 halott

2002.07.05. 01:04
Három ember meghalt, három súlyosan megsebesült abban a lövöldözésben, amelyben egy egyiptomi férfi tüzet nyitott a Los Angeles-i repülőtér területén, helyi idő szerint csütörtök délben. Az egyiptomi férfi szerepelt az FBI nyilvántartásában, nem kizárt, hogy terrorista volt.
Nem kizárt, hogy az El-Al légitársaság jegyeladási pultjánál lövöldöző egyiptomi férfi terrorista volt - jelentette be az FBI, miután megtalálta Hesam Mohammed Hadadzset nevét a nyilvántartásában. Bár kezdetben kizárták a terrortámadás lehetőségét, most már a nyomozók is elismerik: lehetséges, hogy terrortámadás történt.

Izrael szerint terrortámadás történt

Ezt azonban - nyilatkozta az FBI szóvivője a CNN-nek - a jelen pillanatban még nem lehet megerősíteni. Egyelőre még azt sem tudni, részt vett-e valaki más is a támadásban a lelőtt Hadadszeten kívül. Egy Ariel Saron izraeli miniszterelnökhöz közelálló forrás szerint minden kétséget kizáróan terrortámadás történt.

A fegyveres támadó csütörtökön, helyi idő szerint 11.30-kor az El-Al izraeli légitársaság pultja közelében lelőtt egy fiatal nőt és egy negyvenéves férfit, továbbá megsebesített három másik személyt. Az ámokfutásnak a légitársaság biztonsági tisztje vetett véget, aki lelőtte a támadót. A három sérült állapota súlyos. A hatóságok nagy erőkkel indítottak nyomozást.

Az FBI átfésül

A CNN úgy értesült, hogy a hatóságok azonosították a lövöldözőt: Heszam Mohammed Hadadzset, 41 éves egyiptomi férfi már tíz éve élt az Egyesült Államokban, azonban nem volt amerikai állampolgár. Az FBI a lövöldözés után a repülőtér közelében megtalálta és átvizsgálta a támadó gépkocsiját, majd átfésülte a repülőtértől 75 kilométerre fekvő Irvine városnak azt a lakónegyedét, ahol a fegyveres támadó lakott.

Az Egyesült Államok harmadik legnagyobb repülőterének nemzetközi terminálját lezárták és kiürítették. A reptér továbbra is fogad gépeket.

Efrájim Szhneh izraeli közlekedési miniszter az El-Al légitársaság Los Angeles-i irodája ellen elkövetett merényletről úgy vélte, hogy az terrorista akció volt. Kijelentette: "Bár még nem tudni a merénylő kilétét, de bizonyos szervezetek, különösen szélsőséges muzulmán csoportok az zsidó állam területén kívüli izraeli érdekeltségek ellen is támadást terveznek, márpedig egy repülőtér különösen kedvelt célpont."

Magányos merénylő

Ariel Saron izraeli kormányfő a merénylet után nem sokkal bejelentette, hogy az amerikai és az izraeli hatóságok ki fogják deríteni, kik álltak a támadás mögött.

Az amerikai hatóságok jelezték, egyelőre nincs jele annak, hogy terrortámadást hajtottak volna végre. Richard Garcia, a Szövetségi Nyomozó Iroda egyik vezetője szerint úgy tűnik, magányos merénylőről lehet szó. A rendőrség őrizetbe vett két embert a lövöldözéssel kapcsolatban - hivatkozott rendőrségi forrásokra a BBC -, akiket most hallgatnak ki. A támadás után a nyomozók kutyákkal kutatták át a reptér nemzetközi terminálját, robbanószerkezetek és esetleges társelkövetők után kutatnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!