Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kennedy meggyilkolásával vádolták meg volt alelnökét

2004.02.03. 13:52
"Súlyos és ártalmas" vádaskodásnak nevezte tiltakozó levelében a History Channel Kennedy-gyilkossággal foglalkozó filmjének állításait Lady Bird Johnson, Lyndon B. Johnson özvegye. A tematikus történelmi csatorna filmje szerint az 1963 novemberében meggyilkolt elnök alelnöke aktív szerepet játszott a gyilkosságban.
Dokumentumfilmje állításainak kivizsgálására szólította a History Channelt Lyndon B. Johnson volt amerikai elnök özvegye, Gerald Ford és Jimmy Carter - jelentette az AP. A tematikus tévécsatorna tavaly novemberi, Bűnös emberek című alkotása a Kennedy-gyilkosságban játszott aktív szereppel vádolta meg Lyndon B. Johnsont.

Lady Bird Johnson, a néhai LBJ felesége szerint a csatorna "hamisan és felelőtlenül" az összeesküvésben való részvétellel vádolta férjét. Január 23. keltezésű levele szerint a csatorna feltételezése férje szerepéről "a legsúlyosabb, legártalmasabb vádaskodás ami valaha is az Egyesült Államok egykori alelnöke, illetve elnöke ellen irányult".

Gerald Ford, az Egyesült Államok későbbi elnöke, a Kennedy-gyilkosságot vizsgáló Warren-bizottság egyetlen túlélő tagja szerint a History Channel dokumentumfilmje "elítélendő". Hasonlóan vélekedett Jimmy Carter Nobel békedíjas exelnök is.

A most kilencven éves Lady Bird Johnson levele másolatait eljuttatta a History Channel tulajdonosaihoz, az A&E Television Networkhöz, az NBC-hez és a Walt Disney Co.-hoz is. A cégek vezetői nem kívántak válaszolni az AP megkeresésére.

A History Channel a dokumentumfilm sugárzása előtt kiadott közleménye szerint a dokumentumfilm állításait "aprólékosan ellenőrizték". "A különböző álláspontok bemutatásával azt szeretnénk elérni, hogy nézőink azokkal egyetértve, vagy azokat elutasítva saját álláspontot alakíthassanak ki" - idézi a csatorna tavaly novemberi közleményét az AP.