Eleonóra
-1 °C
2 °C

Szírellenes győzelem Libanonban

2005.06.20. 11:05
Kapcsolódók (13)
Abszolút többséget szerezhetett a libanoni parlamentben a választások hétvégi utolsó fordulójában Szád Hariri szírellenes koalíciója. A meggyilkolt exkormányfő fiának drúzokat, szunnitákat és keresztényeket felölelő mozgalma a felszín alatt megosztott, biztonsági kockázatott jelent a még mindig felfegyverzett szírpárti Hezbollah és a magát a libanoni keresztények elsőszámú képviselőjének kikiáltó Michel Aoun is.

Győzelmüket ünneplik a Szíria-ellenes pártok Libanonban, jelentette a BBC. A harminc éves szír megszállás alól májusban szabadult ország első valóban szabad parlamenti választásának hétvégi negyedik, utolsó fordulójában az előrejelzések szerint a meggyilkolt Rafik Hariri exkormányfő fia, Szád Hariri és szövetségesei az abszolút többséget is megszerezhették.

Szektás kavarodások

A négy részben lebonyolított szavazás utolsó felvonása a keresztény és szunnita muzulmán többségű, így alapvetően szírellenes Észak-Libanonban zajlott. A választók huszonnyolc képviselői helyről döntöttek, Hariri koalíciójának huszonegy mandátumot kellene szereznie az abszolút többséghez.

Ebben Észak-Libanonban legfeljebb Mishel Aoun, a maronita keresztény milíciák egykori parancsnokának pártszövetsége tudta volna megakadályozni. Aoun ugyan fegyveres harcot folytatott a szírek ellen a polgárháborúban, pártszövetségében azonban szírpárti politikusok - így Szulejman Frandzseh volt belügyminiszter is szerepet vállalt.

Az előrejelzések szerint Aounnak nem sikerült megakadályoznia Hariri sikerét, írja a BBC. Ugyanakkor pártja huszonegy helyet szerzett a 128 tagú parlamentben, így a legnagyobb keresztény politikai erő lett Szíriában.

Hariri szunnitákat, drúzokat és jobboldali keresztényeket tömörítő szövetsége hatvanöt helyet szerezhetett az előrejelzések szerint. Hivatalos eredmények hétfő délután várhatóak.

Bizonytalansági tényezők

A szírpárti pártok, a Hezbollah vezetésével csak a sokáig Izrael által megszállt Dél-Libanonban és a síita gerillák fő bázisán, a Beeka-völgyben szereztek szavazatokat. Ez összesen harmincöt parlamenti helyhez volt elég.

Hariri győzelme beteljesítheti az apja megölésével kezdődött libanoni függetlenségi folyamatokat. Szíria a Rafik Hariri február 14-i megölése után kitört tömegtüntetések és a fokozódó nemzetközi nyomás hatására döntött a kivonulás mellett. A szírpárti erők mostani veresége azonban nem jelenti a helyzet azonnali rendeződését. Hariri koalícióját csak a tagok szírellenessége tartja össze, Aoun pártja pedig máris a keresztények egyetlen igazi képviselőjének kiáltotta ki magát. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Hezbollah, a libanoni pártok közül egyedüliként mind a mai napig nem számolta fel fegyveres milíciáját.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft