Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Pénzügyi szakember a libanoni kormány élén

2005.06.30. 13:52
Miután a választásokon győztes szírellenes pártok elfogadták, hogy az alkotmány szerint a síitáknak járó házelnöki posztra szírbarát politikus kerüljön, Emil Lahud szírbarát államfő is belement a szírellenes szunnita Fuad Sziniora kormányfői kinevezésébe. Az elnökkel feszült viszonyban álló expénzügyminiszter a belbiztonsági helyzet mellett az ország eladósodásán javítana elsőként.

Fuad Sziniora egykori pénzügyminisztert jelölték kormányfőnek a választásokon győztes szírellenes erők Libanonban. Sziniora - a február 14-én megölt Rafik Hariri exkormányfő bizalmi embere - kinevezését végül Libanon regnáló szírbarát elnöke, Emile Lahud is elfogadta.

Lahud több frakciótól is kért kormányfőjelölteket, ám Libanon a politikai funkciókat felekezeti alapon leosztó alkotmánya alapján a kormányfőt a szunniták jelölik. A szunnita körzetekben pedig szinte kizárólag a meggyilkolt Hariri fia pártjának erősen szírellenes képviselői nyertek.

A felekezeti leosztás alapján egyébként kedden a szírpárti Nabih Berrit választották a parlament elnökévé. Az államelnöki szék a leosztás szerint a keresztényeknek jár, a választásokon győztes szírellenes erők ezért már közvetlenül a szavazás után követelték a szírpárti Lahud lemondását, mivel a választásokon a keresztény körzetekben is a szírellenes erők diadalmaskodtak.

A felekezeti leosztással is bonyolított, Hariri februári meggyilkolása óta amúgy is pattanásig feszült helyzetben Sziniorára kemény feladatok várnak. A szírellenes pártok nemcsak az ország a harmincéves szír megszállás utáni biztonsági helyzetének javítását, de a hatalmas, 36 milliárd dolláros adóságállomány lefaragását is várják.

A libanoni polgárháború 1975-ös kitörése és az azt követő szír megszállás óta először jutottak szírellenes erők hatalomra Libanonban. A feszültség fokozódását jelzi, hogy az ország egyik legegységesebben Szíria-párti területén, az egykor izraeli megszállás alá eső Dél-Libanonban a legnagyob síita párt, a Hezbollah fegyveresei az elmúlt két napban több támadást hajtottak végre Izrael ellen. A támadások miatt Izrael retorziókkal fenyeget.