Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az al-Kaida berágott az al-Dzsazíra arab hírtelevízióra

2007.10.26. 14:45
Az interneten több ezer hozzászóló vádolja azzal az al-Dzsazíra arab hírtelevíziót, hogy hétfőn szándékosan az iraki lázadókat és a saját követőit kritizáló részeket adta le bin Laden legújabb üzenetéből. A csatorna szerint ugyanúgy kezelték az anyagot, mint bármikor máskor, elemzők pedig úgy látják, hogy a kritika miatt felgyülemlett feszültséget vezetik le a tévén az al-Kaida szimpatizánsok.

Egy vezető iszlám militáns honlap fórumában több száz al-Kaida szimpatizáns esett neki felháborodott hozzászólásokban az al-Dzsazírának, mivel azzal vádolják az arab hírtelevíziót, hogy rosszul továbbította Oszama bin Laden legutóbbi hangüzenetét, amikor elsősorban olyan részeket adott le, amiben a terroristavezér az iraki lázadók és követői hibáiról beszélt.

Volt olyan hozzászóló, aki mocskolódó verset költött a csatornáról, amit a szemét fölött köröző légyhez hasonlított, de néhányan még közvetlen erőszakra is felszólítottak a csatorna ellen. A szélsőségesek mellett a legtöbben azt követelték, hogy minél előbb kerüljön ki az internetre a bin Laden felvétel teljes hanganyaga, és így derüljön ki annak pontos tartalma.

Elemzők szerint a felfokozott reakciók mutatják, hogy mennyire meglepték a harcosokat bin Laden szavai, írja a Yahoo News. "Ez nem az al-Dzsazíráról, hanem a bin Laden okozta sokkról szól" - mondta Diaa Rasvan, egy iszlám fegyveresekkel foglalkozó egyiptomi szakértő. " Ez az első alkalom, hogy az eddig útmutatást nyújtó spirituális vezető bin Laden az al-Kaida egyik kritikusává lépett elő, és hibákat ismert el. Ez elég szokatlan."

Az al-Dzsazíra szerint nem volt félreérthető az anyag

Hétfőn került adásba a kritikákat megfogalmazó felvétel, amiben bin Laden összefogásra sürgeti az iraki lázadókat, de arra is felhívja a figyelmet, hogy ismerjék el hibáikat. A bujkáló terroristavezér azt is hangsúlyozza, hogy nem szabad mindig elvakult álláspontot képviselni.

A fórumozók mellett az interneten az al-Kaida videóit és hanganyagait általában megjelentető al-Fajr Média Központ is azzal vádolja az al-Dzsazírát, hogy meghamisítja a tényeket, amikor úgy állítja be a felvételt, mint ami kifejezetten a lázadók kritizálására koncentrál. "Az al-Dzsazíra vezetői szégyenteljesen úgy döntöttek, hogy a Keresztesek pártjára állnak, és a képmutatás védelmezőit valamint Irak árulóit támogatják" - olvasható a szervezet több iszlám honlapon megjelent közleményében.

A Katarból működő csatorna főszerkesztője, Ahmed sejk nem akarta kommentálni a kritikákat, de kijelentette, hogy az általuk leadott felvétel szerinte nem volt félreérthető. "Most is ugyanúgy kezeltük a felvételeiket, mint bármikor máskor" - mondta az AP hírügynökségnek.

A szunnitáknak bin Laden is idegen

Bin Laden üzenete éppen akkor érkezett, amikor egyre komolyabb törések jelentkeznek a szunnita lázadók között Irakban. Néhány csoport nemrégen az al-Kaidával rivalizáló szövetséget hozott létre, más frakciók viszont egészen odáig mentek, hogy csatlakoztak az Egyesült Államokhoz az al-Kaida elleni harcban.

A szakadást a hírek szerint főleg az okozta, hogy az al-Kaida felmérgesítette a különböző csoportokat, mivel a vádak szerint megpróbálja kisajátítani a lázadást, emellett szunnita törzsi vezetőket gyilkolt meg. Egyes lázadó vezetők ugyanakkor most jelezték, hogy amennyiben bin Laden üzenetének hatására az al-Kaida kijavítja tévedéseit és változtat hozzáállásán, akkor újra lehetségesnek látnak valamilyen együttműködést a szervezettel.

Eric Rosenbach terrorszakértő szerint ugyanakkor nem lesz könnyű feloldani az ellentéteket, mert sok iraki szunnita vezető számára bin Laden legalább annyira idegen, mint az amerikaiak.