Ábrahám
17 °C
29 °C

Az al-Kaida berágott az al-Dzsazíra arab hírtelevízióra

2007.10.26. 14:45
Az interneten több ezer hozzászóló vádolja azzal az al-Dzsazíra arab hírtelevíziót, hogy hétfőn szándékosan az iraki lázadókat és a saját követőit kritizáló részeket adta le bin Laden legújabb üzenetéből. A csatorna szerint ugyanúgy kezelték az anyagot, mint bármikor máskor, elemzők pedig úgy látják, hogy a kritika miatt felgyülemlett feszültséget vezetik le a tévén az al-Kaida szimpatizánsok.

Egy vezető iszlám militáns honlap fórumában több száz al-Kaida szimpatizáns esett neki felháborodott hozzászólásokban az al-Dzsazírának, mivel azzal vádolják az arab hírtelevíziót, hogy rosszul továbbította Oszama bin Laden legutóbbi hangüzenetét, amikor elsősorban olyan részeket adott le, amiben a terroristavezér az iraki lázadók és követői hibáiról beszélt.

Volt olyan hozzászóló, aki mocskolódó verset költött a csatornáról, amit a szemét fölött köröző légyhez hasonlított, de néhányan még közvetlen erőszakra is felszólítottak a csatorna ellen. A szélsőségesek mellett a legtöbben azt követelték, hogy minél előbb kerüljön ki az internetre a bin Laden felvétel teljes hanganyaga, és így derüljön ki annak pontos tartalma.

Elemzők szerint a felfokozott reakciók mutatják, hogy mennyire meglepték a harcosokat bin Laden szavai, írja a Yahoo News. "Ez nem az al-Dzsazíráról, hanem a bin Laden okozta sokkról szól" - mondta Diaa Rasvan, egy iszlám fegyveresekkel foglalkozó egyiptomi szakértő. " Ez az első alkalom, hogy az eddig útmutatást nyújtó spirituális vezető bin Laden az al-Kaida egyik kritikusává lépett elő, és hibákat ismert el. Ez elég szokatlan."

Az al-Dzsazíra szerint nem volt félreérthető az anyag

Hétfőn került adásba a kritikákat megfogalmazó felvétel, amiben bin Laden összefogásra sürgeti az iraki lázadókat, de arra is felhívja a figyelmet, hogy ismerjék el hibáikat. A bujkáló terroristavezér azt is hangsúlyozza, hogy nem szabad mindig elvakult álláspontot képviselni.

A fórumozók mellett az interneten az al-Kaida videóit és hanganyagait általában megjelentető al-Fajr Média Központ is azzal vádolja az al-Dzsazírát, hogy meghamisítja a tényeket, amikor úgy állítja be a felvételt, mint ami kifejezetten a lázadók kritizálására koncentrál. "Az al-Dzsazíra vezetői szégyenteljesen úgy döntöttek, hogy a Keresztesek pártjára állnak, és a képmutatás védelmezőit valamint Irak árulóit támogatják" - olvasható a szervezet több iszlám honlapon megjelent közleményében.

A Katarból működő csatorna főszerkesztője, Ahmed sejk nem akarta kommentálni a kritikákat, de kijelentette, hogy az általuk leadott felvétel szerinte nem volt félreérthető. "Most is ugyanúgy kezeltük a felvételeiket, mint bármikor máskor" - mondta az AP hírügynökségnek.

A szunnitáknak bin Laden is idegen

Bin Laden üzenete éppen akkor érkezett, amikor egyre komolyabb törések jelentkeznek a szunnita lázadók között Irakban. Néhány csoport nemrégen az al-Kaidával rivalizáló szövetséget hozott létre, más frakciók viszont egészen odáig mentek, hogy csatlakoztak az Egyesült Államokhoz az al-Kaida elleni harcban.

A szakadást a hírek szerint főleg az okozta, hogy az al-Kaida felmérgesítette a különböző csoportokat, mivel a vádak szerint megpróbálja kisajátítani a lázadást, emellett szunnita törzsi vezetőket gyilkolt meg. Egyes lázadó vezetők ugyanakkor most jelezték, hogy amennyiben bin Laden üzenetének hatására az al-Kaida kijavítja tévedéseit és változtat hozzáállásán, akkor újra lehetségesnek látnak valamilyen együttműködést a szervezettel.

Eric Rosenbach terrorszakértő szerint ugyanakkor nem lesz könnyű feloldani az ellentéteket, mert sok iraki szunnita vezető számára bin Laden legalább annyira idegen, mint az amerikaiak.