Sára, Márió
2 °C
6 °C

Pokolgépes merénylet Bejrútban

2005.12.12. 09:36
Négyen meghaltak, tízen megsebesültek egy bombamerényletben Bejrútban. Az autóba rejtett pokolgép egy keresztény negyedben robbant, nem messze az ENSZ a Hariri-gyilkosságot vizsgáló nyomzócsoportjának székházától.

Nagyerejű robbanás rázta meg Bejrút egyik keresztény városrészét hétfő reggel, jelentette az AP. A rendőrség közlése szerint autóba rejtett pokolgép robbant, a merényletben négyen meghaltak, tízen megsebesültek.

A robbanás a keleti Mkalles elővárosban történt, pár kilométerre az ENSZ a Hariri-gyilkosságot vizsgáló nyomozócsoportjának székházától, írja a Jerusalem Post. Az elmúlt hónapokban számos olyan robbanás volt, amelyek sajtójelentések szerint összefüggésben vannak a gyilkosság ügyében folyó nyomozással. A merényletek célja tévútra terelni a vizsgálódást.


Tekintse meg képeinket!

A hétfői merénylet néhány órával azt követően történt, hogy Detlev Mehlis német főügyész átnyújtotta Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak az ügyben folytatott vizsgálatának jelentését. A Detlev-bizottság októberi előzetes állásfoglalása szerint magas rangú szíriai, illetve libanoni tisztségviselők is érintettek lehetnek a Haríri-gyilkosságban.

A TurkishPress.com honlap egy szemtanúra hivatkozó beszámolója szerint a robbanás magasrangú libanoni tisztviselők autókonvoja mellett történt. "Megelőztem egy vezető politikus autókonvoját, két perccel később pedig hallottam a robbanást" - idézi a honlap a szemtanút.

A rendőrség szerint egy Szíria-ellenes libanoni parlamenti képviselő, a korábban újságíróként dolgozó Dzserban Tueni volt a merénylet célpontja. Az 52 éves Tueni életét vesztette a támadásban. A környéken számos gépkocsi és üzlet kigyulladt, több épületben károk keletkeztek a robbanás következtében. A rendőrség lezárta a területet, a mentők a sebesülteket kórházba szállították.