Bernadett
-2 °C
4 °C

Most a libanoni hadsereg vonult be Dél-Libanonba

2006.08.17. 09:35
A kivonuló izraeli alakulatok és a Hezbollah közti kisebb tűzharcok ellenére folyamatosan áramolnak vissza a menekültek Dél-Libanonba. Megkezdte bevonulását a libanoni hadsereg is, Izrael pedig őrposztokat adott át az ENSZ békefenntartóinak. Igaz, Bint Dzsbejlt továbbra is megszállva tartják.

Megkezdte bevonulását Dél-Libanonba a libanoni hadsereg, jelentette a BBC. A libanoni haderő az izraeli határtól hét kilométerre folyó Litáni folyó partján alakított ki állásokat.

A libanoni bevonulással párhuzamosan az izraeli hadsereg ellenőrzőpontokat adott át a Litáni folyótól délre az ENSZ békefenntartó alakulatainak. Franciaország pedig jelezte, hogy készen áll átvenni a 12 000 fővel megerősítendő nemzetközi alakulatok irányítását, írja a BBC.

Az izraeli hadsereg szerint a kivonulás hetekig, hónapokig is elhúzódhat. Eddig Mardzsajúnt és környékét engedték át teljes egészében az ENSZ erőknek, illetve Bint Dzsbejl környékén adtak át posztokat. Magát a várost, ami a Hezbollah egyik központja volt, továbbra is megszállás alatt tartják.

A libanoni hadsereg 15 000 fős alakulatot vezényel az ország déli részébe. A kabinet nemzetközi nyomásra szerdán hozott határozatot az eddig a Hezbollah ellenőrzése alá tartozó területek átvételéről. Fuád Szinjóra kormányfő állítása szerint a hadseregnek az ország védelmén túl azt is biztosítania kell, hogy a térségben ne legyenek fegyverek. Azt azonban nem részletezte, hogy begyűjtik-e a Hezbollah fegyvereit, vagy megelégszenek azzal, ha a terrorcsoport eldugja azokat, írja a BBC.

Az egy hónapig bombázott Dél-Libanonba egyre több menekült áramlik vissza, pedig az izraeli hadsereg repülőkről szórt röplapokon ennek ellenkezőjére szólítja a lakosságot. A civileket még mindig veszély fenyegeti, hiszen a kivonuló izraeli alakulatok időnként tűzharcba keverednek a Hezbollahhal. A veszélyek ellenére eddig mintegy egymillió ember tért vissza lakóhelyére.