Gusztáv
3 °C
6 °C

Helikopter-balesetben meghalt Lebegy

2002.04.28. 09:29
Belehalt súlyos sérüléseibe Alekszandr Lebegy, Oroszország krasznojarszki területének kormányzója, miután helikoptere vasárnap délelőtt Szibériában balesetet szenvedett és a kórházban már nem tudták megmenti az életét.
Súlyos balesetet szenvedett vasárnap Alekszandr Lebegy, Oroszország krasznojarszki területének kormányzója. A volt államfőjelölt tábornokot szállító Mi-8-as típusú helikopter leszállás közben lezuhant.

Alekszandr Lebegy
Nagyfeszültségű vezetéknek ütközött a gép

Az 51 éves Alekszandr Lebegyet súlyos állapotban szállították kórházba a baleset helyszínéhez legközelebb eső település, Tanzibej kórházába. A katasztrófában még három ember életét vesztette, de egyelőre nem tudni, hogy kik. A gépen 14 személy tartózkodott. A kransznojarszki kormányzó és helyettesei a Bujbinszki-hágón megépült új sípálya megnyítására indultak, a helikopteren utazott Vaszilij Rogovoj, a jermakovoi kerület adminisztrációjának vezetője is.

Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint a helikopter a Szibéria déli részén fekvő a jermakovói járásban, 50 kilométerre Aradan várostól zuhant le helyi idő szerint délelőtt tíz órakor. A helikopter leszállás közben nekiütközött egy nagyfeszültségű vezetéknek, és alacsony magasságból a földre zuhant.

Régi volt a térkép

A kraszojarszki kormányzóság helikopterének fedélzetén utazó húsz személy között néhány újságíró is volt. Egyikük, a krasznojarszki 7. tv-csatorna munkatársa Stanyiszlav Szmirnov adott hírt arról, hogy a helikopter irányítóinak térképén nem szerepelt az a nagyfeszültségű elektromos távvezeték, amelynek a gép nekiütközött. Szmirnov szerint a gép egyik pilótája beszélt neki erről a kórházban, amikor a túlélők a katasztrófa okain tépelődtek. A kórházi beszélgetésről hírt adó ITAR-TASZSZ szerint, amennyiben Szmirnov értesülése helytálló, a térkép hiányossága a térségben uralkodó köddel együtt elegendő ok lehetett a baleset bekövetkezéséhez: a zúzmarával belepett távvezetéket a pilóták a magasból nem észlelhették a ködös, behavazott tájon.

Állami bizottság alakult a baleset kivizsgálására

A baleset körülményeinek kivizsgálására állami bizottság alakult, melyet Szergej Sojgu katasztrófaügyi miniszter vezet. A sérülteket a jermakovoi kórházban ápolják. Vlagyimir Putyin elnök részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

Az egykor Borisz Jelcin lehetséges utódának tartott tábornok harcolt az afganisztáni háborúban. 1996. júniusában indult az elnökválasztás első fordulójában, és a harmadik helyen végzett Jelcin és Gennagyij Zjuganov mögött. Nevéhez fűződik az első csecsenföldi háborút lezáró békeszerződés: 1996. augusztusában mint az orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkára a béketárgyalásokon megegyezett a szakadárokkal. Miután összekülönbözött Jelcinnel, és kinevezték Krasznojarszk terület kormányzójának, gyakorlatilag eltűnt a politika színpadáról

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!