Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Helikopter-balesetben meghalt Lebegy

2002.04.28. 09:29
Belehalt súlyos sérüléseibe Alekszandr Lebegy, Oroszország krasznojarszki területének kormányzója, miután helikoptere vasárnap délelőtt Szibériában balesetet szenvedett és a kórházban már nem tudták megmenti az életét.
Súlyos balesetet szenvedett vasárnap Alekszandr Lebegy, Oroszország krasznojarszki területének kormányzója. A volt államfőjelölt tábornokot szállító Mi-8-as típusú helikopter leszállás közben lezuhant.

Alekszandr Lebegy
Nagyfeszültségű vezetéknek ütközött a gép

Az 51 éves Alekszandr Lebegyet súlyos állapotban szállították kórházba a baleset helyszínéhez legközelebb eső település, Tanzibej kórházába. A katasztrófában még három ember életét vesztette, de egyelőre nem tudni, hogy kik. A gépen 14 személy tartózkodott. A kransznojarszki kormányzó és helyettesei a Bujbinszki-hágón megépült új sípálya megnyítására indultak, a helikopteren utazott Vaszilij Rogovoj, a jermakovoi kerület adminisztrációjának vezetője is.

Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint a helikopter a Szibéria déli részén fekvő a jermakovói járásban, 50 kilométerre Aradan várostól zuhant le helyi idő szerint délelőtt tíz órakor. A helikopter leszállás közben nekiütközött egy nagyfeszültségű vezetéknek, és alacsony magasságból a földre zuhant.

Régi volt a térkép

A kraszojarszki kormányzóság helikopterének fedélzetén utazó húsz személy között néhány újságíró is volt. Egyikük, a krasznojarszki 7. tv-csatorna munkatársa Stanyiszlav Szmirnov adott hírt arról, hogy a helikopter irányítóinak térképén nem szerepelt az a nagyfeszültségű elektromos távvezeték, amelynek a gép nekiütközött. Szmirnov szerint a gép egyik pilótája beszélt neki erről a kórházban, amikor a túlélők a katasztrófa okain tépelődtek. A kórházi beszélgetésről hírt adó ITAR-TASZSZ szerint, amennyiben Szmirnov értesülése helytálló, a térkép hiányossága a térségben uralkodó köddel együtt elegendő ok lehetett a baleset bekövetkezéséhez: a zúzmarával belepett távvezetéket a pilóták a magasból nem észlelhették a ködös, behavazott tájon.

Állami bizottság alakult a baleset kivizsgálására

A baleset körülményeinek kivizsgálására állami bizottság alakult, melyet Szergej Sojgu katasztrófaügyi miniszter vezet. A sérülteket a jermakovoi kórházban ápolják. Vlagyimir Putyin elnök részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

Az egykor Borisz Jelcin lehetséges utódának tartott tábornok harcolt az afganisztáni háborúban. 1996. júniusában indult az elnökválasztás első fordulójában, és a harmadik helyen végzett Jelcin és Gennagyij Zjuganov mögött. Nevéhez fűződik az első csecsenföldi háborút lezáró békeszerződés: 1996. augusztusában mint az orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkára a béketárgyalásokon megegyezett a szakadárokkal. Miután összekülönbözött Jelcinnel, és kinevezték Krasznojarszk terület kormányzójának, gyakorlatilag eltűnt a politika színpadáról