Kilencen haltak meg Lebegy helikopter balesetében

2002.04.29. 10:07
Alekszandr Lebegy kormányzóval együtt kilenc halálos áldozata van a krasznojarszki terület déli részén történt helikopterkatasztrófának.A balesetet a sűrű köd miatti rossz látási viszonyok okozták.
A Mi-8-as helikopter a sűrű köd miatt vasárnap reggel nagyfeszültségű villamos távvezetéknek az Abakan környéki hegyvidéken lévő Jermaki település mellett - vélték hétfőn a szakértők, akik hozzáfogtak a helyszínen megtalált, erősen megrongálódott két fedélzeti fekete doboz felvételeinek tanulmányozásához.

A távvezetéket is belepte a dér

Alekszandr Lebegy
A krasznojarszki kormányzóság helikopterének fedélzetén húsz személy tartózkodott a katasztrófa pillanatában - adta hirül az MTI. Az utasok közül heten - köztük Lebegy és szociálisügyi helyettese, Nagyezsda Kolba a helyszínen meghaltak -, míg egy tévériporternő és egy testőr a jermakovszki járási, illetve az abakani kórházban hunyt el hétfő hajnalban.

Az ITAR-TASZSZ által ismertetett előzetes adatok szerint a fagyos éjszaka után a hófödte hegyvidékre telepedett köd még nem oszlott szét, amikor a helikopter Jermaki fölé szállt. Alighanem a távvezetékeket is belepte a dér, és ezért a pilóták a magasból nem láthatták azokat tisztán a hóréteggel a háttérben. Lebegy egy a bujbinszki hágónál épült új sípálya avatására indult munkatársai és újságírók kíséretében.

A krasznojarszki Bonaparte
Az egykor az afganisztáni háborúban harcolt Alekszandr Lebegy tábornok 1996. júniusában indult az elnökválasztás első fordulójában, és a harmadik helyen végzett Jelcin és Gennagyij Zjuganov mögött. Csúfos bukását a szakértők azzal indokolták, hogy Oroszország nem viseli el a Bonaparte szindrómát. Oroszországban egy tábornok soha nem lehet - legalábbis eddig nem volt soha -első ember - nyilatkozta a Magyar Rádiónak Kun Miklós történész. Lebegy nevéhez fűződik az első csecsenföldi háborút lezáró békeszerződés: 1996. augusztusában mint az orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkára a béketárgyalásokon megegyezett a szakadárokkal. Miután összekülönbözött Jelcinnel, és kinevezték Krasznojarszk terület kormányzójának, gyakorlatilag eltűnt a politika színpadáról. Krjasznojarszk ugyanis túl messze van, Lebegy pedig állandó moszkvai jelenlétet képtelen volt biztosítani. Azt hitte, hogy Szibéria uralkodója lesz, hogy egyfajta hidat képez majd Krasznojarszk az Egyesült Államok, Japán és az európai Oroszország között. Ez azonban nem jött be neki.

Lebegy földi maradványait Moszkvában, a novogyevicsji temetőben helyezik majd örök nyugalomra - jelezte a krasznojarszki kormányzóság. A baleset körülményeinek kivizsgálására állami bizottság alakult, melyet Szergej Sojgu katasztrófaügyi miniszter vezet.  • Bérelnék
  • Bankszámla