Mária
17 °C
29 °C

Lefejeztek egy amerikai tengerészgyalogost iraki fogvatartói

2004.07.03. 21:39
A libanoni származású, muzulmán vallású Wassef Ali Hassoun amerikai tengerészgyalogost - akinek alakulata a Bagdadtól mintegy 50 kilométerre nyugatra lévő Fallúdzsánál állomásozott - június 21. óta eltűntként tartotta számon az amerikai hadsereg.
Lefejezték iraki fogvatartói azt az amerikai tengerészgyalogost, akit június végén ejtettek foglyul az arab országban. A magát Dzsais Anszár al-Szunnának nevező, s feltehetően az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő szélsőséges csoport egy iszlám honlapon szombaton megjelent közleményében adta tudtul, hogy lefejezte az amerikai katonát. A közlemény videofelvételt is ígért a kivégzésről.

Az Irakban állomásozó amerikai haderő képviselői közölték, hogy értesültek az internetes közleményről, de egyelőre sem megerősíteni, sem kommentálni nem kívánták a katona halálhírét. A tengerészgyalogos megölését még egyetlen más, hitelt érdemlő forrás sem erősítette meg.

A libanoni származású, muzulmán vallású Wassef Ali Hassoun amerikai tengerészgyalogost - akinek alakulata a Bagdadtól mintegy 50 kilométerre nyugatra lévő Fallúdzsánál állomásozott - június 21. óta eltűntként tartotta számon az amerikai hadsereg. Június 30-án viszont megerősítették, hogy a tengerészgyalogos emberrablók fogságába esett.

A szélsőséges csoport június végén videofelvételt tett közzé a katonáról, amelyet az al-Dzsazíra arab tévécsatorna mutatott be. A szélsőségesek a felvételen az amerikai erők által fogva tartott összes iraki elengedését követelték, ellenkező esetre pedig túszuk kivégzésével fenyegetőztek.