Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kanadában hamarosan nem büntetik a füvezést

2002.12.10. 18:42
A kanadai igazságügyi miniszter bejelentette, hogy az országban négy hónap múlva már nem számít bűncselekménynek a marihuána-fogyasztás.
Martin Cauchon a parlament alsóházi bizottságának jelentése alapján úgy határozott, több ponton változtat az igazságügyi rendszeren.

Nem büntetik a fogyasztást

A jelentés egyik indítványa nyomán felügyelet alatt álló "belövő-állomásokat" hoznak lére az ország számos pontján a keménydrogok használóit fenyegető kockázatok csökkentése érdekében. A könnyűdrogok fogyasztóinak áprilistól nem kell attól tartaniuk, hogy egy füves cigi miatt meghurcolják, bezárják vagy pénzbírsággal büntetik őket.

Az alsóház jelentése a tudatmódosító szerek rekreációs fogyasztását vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy a kanadai társadalmat fenyegető veszélyek közül a marihuána-fogyaszás alacsonyabb fenyegetettséget jelent, mint például a bolti lopás.

Parlamenti egység a dekriminalizációért

A kormányzati megrendelésre készült tanulmány idén már második alkalommal hívta fel a figyelmet a könnyűdrogok szabályozásnak enyhítésére. Korábban a szenátus vizsgálóbizottsága állapította meg, hogy az alkohol és a nikotin egyaránt veszélyesebb, károsabb az emberi szervezetre, mint a spangli.

A szeptemberben közzétett vizsgálat eredménye szerint szintén alaptalan a konzervatív körökben igen népszerű belépődrog-elméletet. A vizsgálóbizottság nem talált meggyőző bizonyítékokat, hogy a fű kipróbálása vagy tartós fogyasztása egyenes út lenne a keménydrogok fogyasztásához.

A miniszter félrelép

Martin Cauchon nem adott pontos dátumot a marihuána-fogyasztás büntetőjogi felelősségének feloldására, csak annyit közült, hogy ez 2003 első négy hónapjában bizonyosan bekövetkezik. A miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a döntés nem egyenlő a fű legalizációjával, továbbra is büntetendő lesz a termesztés vagy a kereskedelem.