16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Precíziós bombákat dobtak Bászrára

2003.03.29. 06:27
Két amerikai F-15-ös vadászgép lézerirányítású bombákkal szétlőtt péntek éjjel egy kétemeletes épületet a dél-iraki Bászrában. Az épületben a Szaddám Fedájin milícia mintegy 200 tagja tartott tanácskozást a légitámadás idején. Az amerikai tengerészgyalogosok elkeseredett harcot vívtak Násziríja környékén. Richard Myers tábornok szerint a szövetséges erők az iraki légtér 95 százalékát ellenőrzik.
Az amerikai központi parancsnokság Katarban működő parancsnoki-vezetési központjának szóvivője közölte szombaton, hogy az első jelentések szerint sikeresnek bizonyult a támadás, a szétlőtt épületből "senki nem jött ki".

Az F-15-ösrol kilőtt bombák gyújtószerkezete időzített volt, így csak azután robbantak fel, hogy becsapódtak az épületbe. Ennek köszönhetően a környező épületekben, köztük a 300 méterre fekvő keresztény templomban nem keletkezett nagyobb kár.

Elkeseredett harcok Násziríja környékén

A Szaddám Fedajín
A Szaddám Fedajín nem elitcsapat. Rendszerhű iraki régiókból verbuvált fiatalokból álló 30-40 ezer katonát számláló egység, akik nem a hadsereg, hanem közvetlenül a vezetés alá tartoznak. A nem hivatásos egységet 1995-ben Udaj, a diktátor idősebbik fia alapította, de amikor egy évvel később apja megkérdezése nélkül próbálta a Köztársasági Gárda fegyverarzenáljából dúsítani a Fedajín készleteket, öccse, Kuszaj vehette át a vezetést.

Az 1,3 millió lakost számláló nagyvárost a brit erők vonták ostromgyűrűbe. Chris Vernon ezredes szerint Bászra hamarosan a britek kezére kerülhet. A katari központ tájékoztatása szerint brit és amerikai harci gépek pénteken bombázták az iraki Köztársasági Gárda és a félkatonai erők állásait a Bagdadtól mintegy 150 kilométerre délre fekvő Díváníja közelében, miközben amerikai tengerészgyalogosok egész nap elkeseredett harcot vívtak az Eufrátesz partján fekvő, Bagdadtól mintegy 350 kilométerre délkeletre fekvő Násziríja városban és környékén.

Az iraki légtér 95 százalékát ellenőrzik

Richard Myers tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke kijelentette, hogy a szövetséges légierő tartja ellenőrzése alatt az iraki légtér 95 százalékát. Kivételt képez Bagdad és Szaddám Huszein iraki elnök szülővárosa, Tikrit, ahol a levegő-föld rakéták kilövő állásait és az egyéb légvédelmi berendezéseket még nem sikerült teljes egészében megsemmisíteni.  • Hírek
  • Hírek