Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gyarapodó orosz légtérsértések

2004.08.08. 08:17
Megsértette Grúzia légterét egy Oroszország felől érkező azonosítatlan repülőgép. Néhány napja hasonló történt Észtország felett is. Az érintett államok magyarázatot várnak, az oroszok pedig mindent cáfolnak.
Azonosítatlan repülőgép sértette meg Oroszország felől Grúzia légterét szombaton, állította a tbiliszi külügyminisztérium erélyesen magyarázatot kérve Moszkvától a történtekre.

A Kaukázoson túli volt szovjet köztársaság hatóságai szerint a magát nem azonosító gép 10 percen keresztül repült a Grúziához tartozó, de tőle elszakadni kívánó Dél-Oszétia fölött. Tbiliszi szerint a héten már másodszor történt a mostanihoz hasonló incidens. Az orosz légierő egyik illetékese válaszul azt közölte, hogy a kérdéses szektorba orosz gép nem repült be.

Oroszország és Grúzia között már jó ideje feszült a viszony, és ennek az egyik kiváltó oka éppen Dél-Oszétia, amely az orosz békefenntartók biztosította védelemnek köszönhetően már sok szempontból Grúziától különváltan éli az életét.

Néhány napja Észtország légterét sértette meg pár percre egy orosz kémrepülőgép. Egy magas rangú orosz katona tagadta az esetet és azt közölte, minden repülési okmány megfelel a követelményeknek, és a szóban forgó repülés alatt egyetlen légi felvétel sem készült.