Piroska
3 °C
3 °C

Újabb lehallgatási botrány Németországban

2008.04.24. 10:58
A Der Spiegel újságírónője után most a ZDF közszolgálati televízió volt afganisztáni tudósítója állítja, hogy a német hírszerzés 2007-ben lehallgatta telefonjait.

Miközben a német parlament a Der Spiegel című hetilap újságírónőjének a szövetségi hírszerzés (BND) által történt megfigyelését vizsgálja, csütörtökön újabb lehallgatási botrányra derült fény.

Ezúttal a ZDF közszolgálati televízió volt afganisztáni tudósítója állt elő azzal a váddal, hogy a német hírszerzés 2007-ben lehallgatta telefonjait. Ulrich Tilgner szerint mindezt a kabuli német nagykövetség egyik diplomatája közölte vele.

Az újabb botrány nyomán Hans-Peter Uhl, a konzervatív uniópártok belpolitikai szóvivője azt hangoztatta, hogy a BND iránt általánosságban megrendült a bizalom, s közvetve a szövetségi hírszerzés vezetőjének lemondását sürgette.

A ZDF korábbi munkatársa szerint a német titkosszolgálat - feltehetőleg a BND - azokat a telefonbeszélgetéseket hallgatta le, amelyeket a tavaly júliusban Afganisztánban elrabolt német mérnökkel, Rudolf Blechschmidttel folytatott. A lehallgatás céljáról a diplomata nem tájékoztatta.

Az elmúlt hét végén arra derült fény, hogy a szövetségi hírszerzés 2006-ban hónapokon keresztül megfigyelte a Der Spiegel Afganisztánnal foglalkozó újságírónőjét, aki emaileket váltott egy magas rangú kabuli kormányzati politikussal.

A történteket a BND is elismerte, majd Ernst Uhrlau, a hírszerzés elnöke személyes levélben kért bocsánatot a tekintélyes hamburgi hírmagazintól. Az indítékkal kapcsolatban akkor sem hoztak semmit nyilvánosságra. A Bundestag ellenőrző bizottsága szerdán megkezdte a megfigyelési botrány kivizsgálását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!