Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb lehallgatási botrány Németországban

2008.04.24. 10:58
A Der Spiegel újságírónője után most a ZDF közszolgálati televízió volt afganisztáni tudósítója állítja, hogy a német hírszerzés 2007-ben lehallgatta telefonjait.

Miközben a német parlament a Der Spiegel című hetilap újságírónőjének a szövetségi hírszerzés (BND) által történt megfigyelését vizsgálja, csütörtökön újabb lehallgatási botrányra derült fény.

Ezúttal a ZDF közszolgálati televízió volt afganisztáni tudósítója állt elő azzal a váddal, hogy a német hírszerzés 2007-ben lehallgatta telefonjait. Ulrich Tilgner szerint mindezt a kabuli német nagykövetség egyik diplomatája közölte vele.

Az újabb botrány nyomán Hans-Peter Uhl, a konzervatív uniópártok belpolitikai szóvivője azt hangoztatta, hogy a BND iránt általánosságban megrendült a bizalom, s közvetve a szövetségi hírszerzés vezetőjének lemondását sürgette.

A ZDF korábbi munkatársa szerint a német titkosszolgálat - feltehetőleg a BND - azokat a telefonbeszélgetéseket hallgatta le, amelyeket a tavaly júliusban Afganisztánban elrabolt német mérnökkel, Rudolf Blechschmidttel folytatott. A lehallgatás céljáról a diplomata nem tájékoztatta.

Az elmúlt hét végén arra derült fény, hogy a szövetségi hírszerzés 2006-ban hónapokon keresztül megfigyelte a Der Spiegel Afganisztánnal foglalkozó újságírónőjét, aki emaileket váltott egy magas rangú kabuli kormányzati politikussal.

A történteket a BND is elismerte, majd Ernst Uhrlau, a hírszerzés elnöke személyes levélben kért bocsánatot a tekintélyes hamburgi hírmagazintól. Az indítékkal kapcsolatban akkor sem hoztak semmit nyilvánosságra. A Bundestag ellenőrző bizottsága szerdán megkezdte a megfigyelési botrány kivizsgálását.