György
14 °C
24 °C

Bin Ladenre utalnak a titkosszolgálati információk

2001.09.12. 10:58
Orrin Hatch, Utah állam szenátora kedden este újságíróknak beszámolt arról, hogy a titkosszolgálatok rendelkeznek lehallgatott telefonbeszélgetésekkel, egyebek között olyanokkal, amelyeket az Afganisztánban rejtőzködő terroristavezér hívei folytattak, megvitatva "a két célpont megsemmisítését". Az amerikai hatóságok ugyanakkor megerősítették: a titkosszolgálatoknak nem voltak olyan előzetes információik, hogy küszöbön áll egy ilyen nagyszabású terrortámadás.
Az amerikai titkosszolgálatoknak sikerült lehallgatniuk Oszama bin Laden terroristavezér híveinek telefonbeszélgetéseit, amelyek során a New York-i és washingtoni merényletek következményeit tárgyalták meg.

Oszama bin Laden
Orrin Hatch, Utah állam szenátora kedden este újságíróknak beszámolt arról, hogy a titkosszolgálatok rendelkeznek lehallgatott telefonbeszélgetésekkel, egyebek között olyanokkal, amelyeket az Afganisztánban rejtőzködő terroristavezér hívei folytattak, megvitatva "a két célpont megsemmisítését". Hatch állítása szerint legalább az egyik gépeltérítőnek köze van a világ első számú terroristájaként számon tartott Oszama bin Ladenhez. A hatóságok átfogó elemzésnek vetik alá az eltérített négy repülőgép fedélzetéről folytatott telefonbeszélgetéseket.

Az amerikai hatóságok ugyanakkor megerősítették: a titkosszolgálatoknak nem voltak olyan előzetes információik, hogy küszöbön áll egy ilyen nagyszabású terrortámadás. Richard Shelby alabamai szenátor, a titkosszolgálatokat felügyelő szenátusi bizottság elnöke szerint "amennyiben megfelelő lett volna a titkosszolgálatok együttműködése, akkor meg lehetett volna akadályozni a támadásokat. A hírszerzés soha nem lehet tökéletes, de megengedhetetlenek az ilyen kudarcok".

Massachusetts amerikai állam hatóságai a New York városa elleni terrortámadás gyanúsítottjaiként azonosítottak öt arab férfit, miután egy bérelt gépkocsiban arab nyelvű pilótaképző kézikönyveket találtak a bostoni Logan nemzetközi repülőtéren. A gyanús járműre egy szemtanú hívta fel a rendőrség figyelmét, aki látta, amint az arab férfiak leparkolják a járművet.

A Boston Herald című napilap kedden meg nem nevezett forrását idézve azt írta, hogy a férfiak közül két testvér útlevele arra utal, hogy az Egyesült Arab Emírségekből származnak. Az egyik férfi kiképzett pilóta volt. Az újság beszámolt arról is: a hatóságok azt gyanítják, hogy e két testvér részt vett az United Airlines 175-ös, Bostonból Los Angelesbe induló járatának eltérítésében - ez a gép a Világkereskedelmi Központ tornyába csapódott.