Ágnes
2 °C
11 °C

Izrael lenácizása miatt sajnálkozik a német püspökelnök

2007.03.08. 11:23
Sajnálkozását fejezte ki a német katolikus püspöki konferencia elnöke a jeruzsálemi Jad Vasem emlékhely elnökéhez írt levelében egyes bíborosok Izraelt sértő kijelentései miatt. Eichsta:tt, és Augsburg püspökei szerint ugyanis Izrael palesztin politikáját a fasiszták zsidó gettóihoz hasonlították.

Karl Lehmann bíboros az Avner Salevhez intézett levélben sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy a múlt heti szentföldi látogatás során a püspöki konferencia delegációjának néhány tagja a megszállt területeken élő palesztinok helyzetét a náci korszak zsidó gettóiban élőkéhez hasonlította.

Nem ismerik a helyzetet

Előbb a Németországi Zsidók Központi Tanácsa, majd a Jad Vasem holokauszt-emlékhely is élesen bírálta a szóban forgó kijelentéseket. Avner Salev szerint azok a történelem ismeretének tragikus hiányáról és eltorzult nézőpontról tanúskodtak. "Izrael cselekedetei semmilyen hasonlóságot nem mutatnak a nácik tetteivel" - hangsúlyozta a Jad Vasem elnöke Karl Lehmann bíborosnak küldött, szerdai levelében.

Az ilyen egybevetések csak arra szolgálnak, hogy elhalványítsák a holokauszt áldozatainak emlékét, és könnyítsenek azok lelkiismeretén, akik megpróbálják kisebbíteni Európa felelősségét a náci bűntettekben, de egyáltalán nem segítik napjaink történéseinek megértését - vélekedett Salev, akit megdöbbentettek és megleptek a püspökök kijelentései.

Nem helyénvaló

Lehmann válaszleveléről a csütörtöki német lapok első oldalas tudósításokban számoltak be. A főpap egyebek között azt hangsúlyozta, hogy senkinek nem állt szándékában a holokauszt-túlélők, illetve az izraeli lakosság érzelmeinek a megsértése. A bíboros elismerte, hogy a palesztinok tényleges helyzetétől, illetve bizonyos jogtalanságoktól függetlenül semmiképp sem helyénvaló a mai problémákat bármilyen módon is összefüggésbe hozni a nácik által elkövetett tömeges zsidógyilkosságokkal.

Levelében a bíboros megértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az összehasonlítás felháborodást váltott ki Izraelben. A püspöki konferencia által még szerdán este nyilvánosságra hozott levélben hangsúlyozta: a német püspökök tudatában vannak és lesznek különleges történelmi felelősségüknek. Német főpapok a keresztény kisebbségek egzisztenciális fenyegetettségéről szóló hírek hatására vállalkoztak az izraeli és palesztin területeken tett múlt heti zarándokútra. A látogatás során a küldöttség tagjai - köztük Lehmann is - több ízben állást foglaltak Izrael létezési jogának elismerése mellett. A bíboros ezt mostani levelében is megerősítette.

Elsőként Charlotte Knobloch, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke bírálta az elsősorban Eichsta:tt, illetve Augsburg püspökeinek, Gregor Maria Hankének és Walter Mixának tulajdonított szavakat. Knobloch "iszonyúnak és teljes mértékben megengedhetetlennek" nevezte az ilyen jellegű kijelentéseket, amelyeket antiszemitának bélyegzett.