Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Lelőtték a sarm-es-sejki merényletek egyik gyanúsítottját

2005.08.01. 16:27
Lelőtte a rendőrség az egy héttel ezelőtti sarm-es-sejki robbantások egyik fő gyanúsítottját hétfőn.
Az egyiptomi rendőrség lelőtte a sarm-es-sejki robbantásos merényletek egyik fő gyanúsítottját, közölték hétfőn kairói biztonsági források.

Mohamed Fulajfel a rendőrökkel vívott tűzharcban vesztette életét a Szuez városától 18 kilométerre nyugatra elterülő Gebel-Atáka hegység közelében. A gyanúsított felesége is megsebesült a lövöldözésben.

A rendőrség bejelentést kapott, s ez alapján lelt rá a terrorista rejtekhelyére. Az egyiptomi belügyminisztérium tájékoztatása szerint Flífel búvóhelyéről rálőtt a rendőrökre, akik viszonozták a tüzet. Ekkor kapott halálos sebet a körözött egyiptomi. Flífelt távollétében perbe fogták egyiptomi vörös-tengeri üdülőhelyek ellen tavaly októberben elkövetett hármas merénylet miatt, amelyek közül az egyik, a tábai Hilton szálloda elleni 34 halálos áldozatot követelt. A Vörös-tenger partján fekvő üdülőparadicsomban, Sarm-es-Sejkben július 23-án végrehajtott terrortámadásokban legkevesebb 64 ember vesztette életét.

A hatóságok azt gyanítják, hogy a gyanúsított bátyja, Szuleimán volt az egyik öngyilkos merénylő Tábában. A fivérek apja, Sejk Ahmed Flífel egy múlt heti interjúban elmondta, hogy fiai tíz éve faképnél hagyták, miután magukévá tették az iszlámista ideológiát. "Nem volt erő az egész földkerekségen, amellyel el lehetett volna téríteni őket a mérgező eszméktől. Oly mértékben e veszélyes emberek hatása alá kerültek, hogy nem engedelmeskedtek többé sem nekem, sem a törzsnek" - panaszolta az apa.

A robbantások után az egyiptomi hatóságok több mint 100 embert vettek őrizetbe. A nyomozás eredményei szerint a merénylők körülbelül 500 kilogramm robbanószert használtak fel. A robbanóanyag felét az óvárosi bazár területén felrobbantott gépkocsiban rejtették el. A Ghazala Gardens szállodánál szintén gépkocsiba rejtett pokolgép robbant. A harmadik bombát egy táskába rejtve hagyták a városrész bazárjának bejáratánál lévő autóbuszmegállóban.