Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A tálibok állítják: lelőttek egy gépet

2001.10.07. 23:33
Az amerikai-brit támadás során az afgán légvédelem lelőtt egy repülőgépet - állítják a tálibok. Washingtonban nem erősítették meg a gép elvesztését. Egy magyar szakértő azonban állítja, a megtámadott ország légvédelme és légiereje tehetetlen az Egyesült Államok ereje ellen.
A tálib vezetés egyik magas rangú tisztviselőjének állítása szerint a tálib erők lelőttek egy repülőgépet a vasárnapi brit-amerikai légicsapás idején Afganisztán déli részén.

Faráh tartományban lőttük le a repülőt - idézte a Reuters Noor Ali mollát a tálib védelmi miniszter helyettesét, aki a katari al-Dzsazíra televíziónak adott nyilatkozatot, ám sem a repülőgép típusáról, sem egyéb részletekről nem adott tájékoztatást. Más forrásból nem érkezett hír repülőgép esetleges lelövéséről.

Az afgán légvédelem és légierő szinte teljesen tehetetlen az Egyesült Államok által bevetett robotrepülőgépekkel, bombázókkal és vadászrepülőgépekkel szemben - mondta el Kővári László repülési szakértő, szakújságíró a támadás kapcsán. Megjegyezte, az afgán légierő néhány tucat nagyon rossz állapotú, régi SZU-22-es és MiG-21-es repülőgéppel, illetve helikopterrel rendelkezik, amelyeknek nem sok esélyük van az amerikai F-14-es és F-18-as vadászrepülőgépek ellen.

Nem kizárt, hogy a tálib fegyvereseknek egy Tomahawk robotrepülőgépet sikerült eltalálniuk. A hangsebesség alatt repülő, kisméretű cirkálórakéták közül néhányat Jugoszláviában is lelőttek a géppuskával vagy gépágyúval védekező szerb csapatok, némelyik ezután - a fedélzeti számítógép meghibásodása folytán - civil célpontokat talált el.