Auguszta
-3 °C
2 °C

Kijev kártérítést fizet a lelőtt utasszállító gépért

2003.12.12. 15:36
Az ukrán kormány 7,59 millió dolláros kártérítést fizet Izraelnek azért, mert az ukrán légierő 2001. október 4-én rakétával tévedésből lelőtt egy Tel-Avivból Novoszibirszkbe tartó utasszállító repülőgépet.
Viktor Janukovics ukrán kormányfő pénteken Kijevben elmondta, hogy az izraeli áldozatokért egyenként 200 ezer dollárt fizetnek.

Az ukrán és az izraeli kormány képviselői november 20-án írtak alá megállapodást Kijevben arról, hogy Ukrajna kártérítést fizet a lelőtt személyszállító repülőgép fedélzetén tartózkodó utasok hozzátartozóinak.

Az egyezség értelmében a hozzátartozók nem élnek további követelésekkel Ukrajnával szemben. Az orosz Szibéria légitársaság TU-154-esének fedélzetén 12 főnyi legénység és 66 utas tartózkodott, köztük 40 izraeli állampolgár. A kártérítés a megállapodás értelmében az orosz áldozatok hozzátartozóinak is jár. A 7,59 millió dolláros kártérítést 101 hozzátartozó között osztják el.

Oroszország és Ukrajna között ugyan még tart, de már a végéhez közeledik az a tárgyalássorozat, amelyen az orosz hozzátartozóknak járó kártérítésről egyeztetnek.