Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Lemondott a francia belügyminiszter

2000.08.29. 18:32
Lemondott Jean-Pierre Chevenement, a francia belügyminiszter. A politikus azzal indokolta távozását Lionel Jospin kormányából, hogy nem ért egyet a miniszterelnök Korzika-politikájával. Jospin júliusban jutott megegyezésre Korzika vezetőivel egy korlátozott autonómiatervezetről, aminek értelmében a szigetlakók saját, helyi parlamentet állíthatnának fel. A megegyezést francia belpolitikai körökben sokan kritizálták, azzal vádolva a kormányfőt, hogy az felerősítheti a különböző szeparatista törekvéseket.
Jean-Pierre Chevenement
Kedden bejelentette lemondását Jean-Pierre Chevenement, a francia belügyi tárca vezetője. Chevenement azzal indokolta távozását, hogy nem tudja támogatni a Jospin-kormány Korzika-politikáját, amely 2004-től autonómiát adna a szigetnek. Chevenement szerint a lépés elhibázott, és a köztársaság felbomlásához vezethet, mert ösztönzőleg hathat más szeparatista mozgalmakra.

Ez a harmadik alkalom, hogy a hatvanegy éves politikus lemond egy kormányban betöltött pozicióról. Lionel Jospin miniszterelnök elfogadta Chevenement lemondását, és dícsérte a belügyi tárca élén végzett munkájáért. A kormányfő ezután tárgyalt Chirac államfővel a megüresedett poszt betöltéséről, és Daniel Vaillant-t, a parlamenti kapcsolattartás ügyeiben eddig illetékes minisztert jelölte belügyminiszteréül. Chirac elfogadta Vaillant jelölését.

Nem tudta támogatni Jospin Korzika-politikáját

Lionel Jospin miniszterelnök elfogadta a lemondást
Jospin júliusban írt alá egy megállapodást Korzika vezetőivel, amely korlátozott autonómiát adna a szigetnek. A megállapodás - átmeneti időszak után - 2004-ben lépne érvénybe, és a kormányfő reményei szerint véget vetne a huszonöt éve tartó szeparatista terrorcselekményeknek. Az egyezmény értelmében a korzikaiaknak saját, korlátozott hatáskörű parlamentjük lenne.

A megállapodást a francia politikai élet több tagja is ellenezte, köztük a belügyminiszter is. Chevenement nagyobb garanciákat akart kicsikarni a korzikai nacionalistáktól a megegyezés fejében. Az egyezmény aláírása óta egyébként több erőszakos cselekmény történt Korzikán, többek között egy ismert nacionalista vezető meggyilkolása fényes nappal. Chevenement kijelentette, hogy belügyminiszterként nem tud felelősséget vállalni egy olyan politikáért, amivel nem ért egyet.

,,Nehézsúlyú politikus távozott"

Daniel Vaillant, belügyminiszter-jelölt
A kedd reggeli francia lapok többsége szerint az Állampolgári Mozgalom elnökének távozása csökkentheti a szocialista többségű kormányszerkezet szilárdságát, s nehéz helyzetbe hozza a miniszterelnököt, akinek ősszel meg kell válnia másik miniszterétől, a lille-i polgármesterségre pályázó Martine Aubry munkaügyi és szociális minisztertől is. A miniszterelnök nevéhez fűződő korzikai terv körül felforrósodó vita, Jospin népszerűségének júliusi 5 százalékos süllyedése mindenképpen arra készteti a kormányfőt, hogy a lehető legkisebb ár megfizetésével lábaljon ki a válságos helyzetből, amely alig öt hónappal a tavaszi jelentős kormányátalakítás után alakult ki.

Jean-Pierre Chevenement, "az elvek embere", a hagyományos köztársasági elvek egyik formátumos képviselője 1997 júniusától, megalakulásától volt tagja Jospin kormányának. Francois Mitterrand kétszer hétéves elnöki korszakában háromszor töltött be miniszteri posztot, két alkalommal lemondással távozott hivatalából. Elhíresült mondása szerint: "Egy miniszter tartja a száját, ha kinyitja, távozik".

Első ízben Pierre Mauroy kormányának fordított hátat 1983-ban, amikor az szigorú nadrágszíjmegszorító politikára kényszerült. Akkor a kutatási ügyek minisztériumának fordított hátat. 1991 januárjában a védelmi miniszteri bársonyszékből állt fel: feloldhatatlan elvi kifogásai voltak az ellen, hogy francia katonák részt vegyenek az amerikaiak Öbölháborús vállalkozásában.

1992-ben a Maastrichti egyezményről kiírt referendum előestéjén, az európai egyesülés elmélyülése iránt érzett fenntartásai alapján létrehozta az Állampolgári Mozgalmat, s egy évvel később kilépett a szocialista pártból, amelynek korábban legfelsőbb vezetésében is dolgozott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!