Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindhárom résztvevő lemondta a soproni kulturális csúcsot

2002.02.25. 18:40
A cseh és a szlovák kulturális miniszter lemondta részvételét a visegrádi csoport kulturális minisztereinek következő magyarországi tanácskozásán, tiltakozásul Orbán Viktornak a Benes-dekrétumokat érintő nyilatkozatai miatt - közölték hétfőn Prágában. A lengyel kultuszminiszter hétfőn késő délután szintén lemondta a tanácskozást, tekintettel a másik két kultuszminiszter döntésére. A kulturális tárca sajnálkozását fejezte ki a találkozó lemondása miatt. Peter Weiss, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke úgy vélte: a szlovák-magyar kapcsolatok törést szenvedtek, és megsérült a kölcsönös bizalom a két ország között.
Pavel Dostál és Milan Knazko nem vesz részt a visegrádi kulturális miniszterek február 27-29-re Sopronba tervezett háromnapos találkozóján - jelentette be a cseh kulturális tárca szóvivője. Az Orbán Viktor nyilatkozatai következtében kialakult helyzet miatt már a múlt héten lemondták a visegrádi kormányfők szintén Magyarországra tervezett találkozóját.

Abszurd dráma

Dostál a szóvivő szerint döntését előzőleg egyeztette szlovák kollégájával. A cseh miniszter "abszurdnak" tartja, hogy míg a kulturális miniszterek a nemzeti kultúráknak az európai integrációs folyamatokban betöltött szerepéről és jelentőségéről tanácskoznának, addig Orbán ismételten megkérdőjelezi Csehország és Szlovákia európai uniós csatlakozásának törvényességét. Ezért a két miniszter úgy döntött, hogy nem utazik el Sopronba.

A lengyel kultuszminiszter is távol marad Csehországban az Orbán-nyilatkozatok nagy visszhangot keltettek, s a cseh politikusok egyértelműen elutasítják a Benes-dekrétumok érvénytelenítését.

Kísért a múlt

Vladimír Spidla kormányfőhelyettes a Lidové Noviny hétfői számában megjelent interjújában leszögezte, hogy Prága számára a Benes-dekrétumok ügye már lezárt fejezet. Szerinte Magyarországon azért tekintenek másképpen a Benes-dekrétumokra, mert Magyarország a II. világháború idején Németország szövetségese volt, míg Csehország, Szlovákia és Lengyelország a náci Németország áldozatai. "Én mindenképpen úgy gondolom, hogy Orbán miniszterelnök kijelentéseinek nincs valamiféle tartós jellege, a közelgő magyarországi választásokkal kapcsolatban hangzottak el. A helyzet idővel bizonyára megnyugszik" - szögezte le Spidla.

A kulturális tárca sajnálkozását fejezte ki

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma sajnálattal vette tudomásul, hogy Pavel Dostal, a Cseh Köztársaság kulturális minisztere, valamint Milan Knazko, a Szlovák Köztársaság kulturális minisztere lemondták a visegrádi négyek kulturális minisztereinek a hét második felére tervezett soproni találkozóján való részvételüket - tudatta a tárca sajtóirodája hétfőn közleményben az MTI-vel. A közleményben emlékeztettek arra, hogy az előző kormány idején elhalt, majd 1998 második felében az Orbán-kabinet által újraélesztett visegrádi együttműködés mind ez idáig kulturális területen is eredményesnek és tartalmasnak bizonyult.

Tárgyalásáokra van szükség

Tárgyalásokra és tapintatra van szükség a kedvezménytörvény és a benesi dekrétumok körüli nézetkülönbségek tisztázása érdekében - jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár hétfőn Budapesten. A külügyi vezető erről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet Peter Weiss-szel, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnökével közösen tartottak, megbeszélésüket követően.

Törés a szlovák-magyar kapcsolatokban

Peter Weiss sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy - mint mondta - a három éven át sikerrel épített szlovák-magyar kapcsolatok törést szenvedtek, és megsérült a kölcsönös bizalom a két ország között. Ugyanakkor - Németh Zsolttal egyetértve - a tárgyalások folytatását szorgalmazta. A kedvezménytörvényről szólva úgy vélekedett: Európa szemszögéből nem volna szerencsés, ha a kisebbségek határokon átívelő egyesítésének kérdését ilyen jogszabályokkal oldanák meg, amelyek alapján egy adott ország törvénye jogviszonyt létesít más országok polgárai számára.

A szlovák politikus leszögezte, hogy teljes megértéssel viseltet a szlovák miniszterelnöknek a Benes-dekrétumokkal kapcsolatos álláspontja iránt. Hangsúlyozta, hogy a dekrétumok nem képezhetik a szlovák uniós csatlakozási tárgyalások témáját. Megjegyezte, hogy Dániában és Norvégiában is hasonló dokumentumok vannak érvényben. Benes-dekrétumok, illetve azok megszüntetése nem olyan kérdéskör, amivel jelenleg foglalkoznunk kellene - vélekedett Peter Weiss.

Kampány után konstruktív párbeszéd

Reményét fejezte ki, hogy a választási időszak lezárultával Magyarország és Szlovákia "a múltban vájkálás helyett" visszatér a konstruktív párbeszédhez.