Mindhárom résztvevő lemondta a soproni kulturális csúcsot

2002.02.25. 18:40
A cseh és a szlovák kulturális miniszter lemondta részvételét a visegrádi csoport kulturális minisztereinek következő magyarországi tanácskozásán, tiltakozásul Orbán Viktornak a Benes-dekrétumokat érintő nyilatkozatai miatt - közölték hétfőn Prágában. A lengyel kultuszminiszter hétfőn késő délután szintén lemondta a tanácskozást, tekintettel a másik két kultuszminiszter döntésére. A kulturális tárca sajnálkozását fejezte ki a találkozó lemondása miatt. Peter Weiss, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke úgy vélte: a szlovák-magyar kapcsolatok törést szenvedtek, és megsérült a kölcsönös bizalom a két ország között.
Pavel Dostál és Milan Knazko nem vesz részt a visegrádi kulturális miniszterek február 27-29-re Sopronba tervezett háromnapos találkozóján - jelentette be a cseh kulturális tárca szóvivője. Az Orbán Viktor nyilatkozatai következtében kialakult helyzet miatt már a múlt héten lemondták a visegrádi kormányfők szintén Magyarországra tervezett találkozóját.

Abszurd dráma

Dostál a szóvivő szerint döntését előzőleg egyeztette szlovák kollégájával. A cseh miniszter "abszurdnak" tartja, hogy míg a kulturális miniszterek a nemzeti kultúráknak az európai integrációs folyamatokban betöltött szerepéről és jelentőségéről tanácskoznának, addig Orbán ismételten megkérdőjelezi Csehország és Szlovákia európai uniós csatlakozásának törvényességét. Ezért a két miniszter úgy döntött, hogy nem utazik el Sopronba.

A lengyel kultuszminiszter is távol marad Csehországban az Orbán-nyilatkozatok nagy visszhangot keltettek, s a cseh politikusok egyértelműen elutasítják a Benes-dekrétumok érvénytelenítését.

Kísért a múlt

Vladimír Spidla kormányfőhelyettes a Lidové Noviny hétfői számában megjelent interjújában leszögezte, hogy Prága számára a Benes-dekrétumok ügye már lezárt fejezet. Szerinte Magyarországon azért tekintenek másképpen a Benes-dekrétumokra, mert Magyarország a II. világháború idején Németország szövetségese volt, míg Csehország, Szlovákia és Lengyelország a náci Németország áldozatai. "Én mindenképpen úgy gondolom, hogy Orbán miniszterelnök kijelentéseinek nincs valamiféle tartós jellege, a közelgő magyarországi választásokkal kapcsolatban hangzottak el. A helyzet idővel bizonyára megnyugszik" - szögezte le Spidla.

A kulturális tárca sajnálkozását fejezte ki

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma sajnálattal vette tudomásul, hogy Pavel Dostal, a Cseh Köztársaság kulturális minisztere, valamint Milan Knazko, a Szlovák Köztársaság kulturális minisztere lemondták a visegrádi négyek kulturális minisztereinek a hét második felére tervezett soproni találkozóján való részvételüket - tudatta a tárca sajtóirodája hétfőn közleményben az MTI-vel. A közleményben emlékeztettek arra, hogy az előző kormány idején elhalt, majd 1998 második felében az Orbán-kabinet által újraélesztett visegrádi együttműködés mind ez idáig kulturális területen is eredményesnek és tartalmasnak bizonyult.

Tárgyalásáokra van szükség

Tárgyalásokra és tapintatra van szükség a kedvezménytörvény és a benesi dekrétumok körüli nézetkülönbségek tisztázása érdekében - jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár hétfőn Budapesten. A külügyi vezető erről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet Peter Weiss-szel, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnökével közösen tartottak, megbeszélésüket követően.

Törés a szlovák-magyar kapcsolatokban

Peter Weiss sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy - mint mondta - a három éven át sikerrel épített szlovák-magyar kapcsolatok törést szenvedtek, és megsérült a kölcsönös bizalom a két ország között. Ugyanakkor - Németh Zsolttal egyetértve - a tárgyalások folytatását szorgalmazta. A kedvezménytörvényről szólva úgy vélekedett: Európa szemszögéből nem volna szerencsés, ha a kisebbségek határokon átívelő egyesítésének kérdését ilyen jogszabályokkal oldanák meg, amelyek alapján egy adott ország törvénye jogviszonyt létesít más országok polgárai számára.

A szlovák politikus leszögezte, hogy teljes megértéssel viseltet a szlovák miniszterelnöknek a Benes-dekrétumokkal kapcsolatos álláspontja iránt. Hangsúlyozta, hogy a dekrétumok nem képezhetik a szlovák uniós csatlakozási tárgyalások témáját. Megjegyezte, hogy Dániában és Norvégiában is hasonló dokumentumok vannak érvényben. Benes-dekrétumok, illetve azok megszüntetése nem olyan kérdéskör, amivel jelenleg foglalkoznunk kellene - vélekedett Peter Weiss.

Kampány után konstruktív párbeszéd

Reményét fejezte ki, hogy a választási időszak lezárultával Magyarország és Szlovákia "a múltban vájkálás helyett" visszatér a konstruktív párbeszédhez.  • Tippek
  • Hírek