Piroska
-2 °C
5 °C

Lemond a román kormány

2005.07.07. 17:02
December után októberben ismét szavazhatnak a parlamentre a román választópolgárok. Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök egy olyan alkotmánybírósági döntés miatt nyújtja be lemondását, amely szerinte veszélyezteti országa 2007-es európai uniós csatlakozását. A választás nyertese a mostani koalíció lehet.
Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy kormánya le fog mondani, és előre hozott választásokat írnak ki Romániában, miután előző nap a román alkotmánybíróság visszaküldte a parlamentnek a tulajdonviszonyok és az igazságszolgáltatás reformjára vonatkozó törvénycsomagot. "Ma este tájékoztatom Basescu elnököt döntésemről" - közölte Tariceanu a kormányülés után, jelentette az MTI. A kolozsvári Transindex úgy tudja, hogy a választásokat októberben tarthatják meg.

A váratlan döntést az alkotmánybíróság szerdai döntése idézte elő, a bírák szerint ugyanis visszautalta a törvényhozásnak a tulajdonviszonyok és az igazságszolgáltatás reformjára és bizonyos járulékos intézkedésekre vonatkozó törvénycsomagot. Ez viszont feltétele Románia 2007-es EU-csatlakozásának.

Az alkotmánybíróság szerint az igazságszolgáltatás reformjával kapcsolatos jogszabály bizonyos előírásai alkotmányellenesek; ezeket a parlament köteles felülvizsgálni, és az alkotmánybíróság határozatával összhangba hozni.

A decemberben megválasztott miniszterelnök korábban azért ellenezte az előre hozott választást, mert visszavetheti országa európai integrációját, írta a Transindex. Az IMAS közvéleménykutató intézet legfrissebb felmérése szerint a kormánykoalíció magabiztosan vezeti a pártok népszerűségi listáját. A Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata Párt szövetségére a választók 55 százaléka, a szociáldemokratákra 23, a Nagy Románia Pártra 10, a kormányon lévő RMDSZ-re 5 százalék szavazna.