Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Sevardnadze lemondott

2003.11.23. 18:04
A volt elnök cáfolta, hogy távozna hazájából, lemondása után mégis távozott. Gorbacsov volt szovjet elnök dícsérte a távozó államfőt lemondásáért, míg Németország jelezte, hogy szívesen látják az országban, ha ott kívánna élni Sevardnadze.
Lemondott elnöki tisztéről Eduard Sevardnadze eddigi grúz államfő - jelentette vasárnap este a Rusztavi-2 grúz magántelevízió. Ugyanezt bejelentette híveinek tömege előtt Mihail Szaakasvili ellenzéki vezető, az elnök elleni tiltakozó akciók fő szervezője is. Néhány grúz tömegtájékoztató eszköz jelentése szerint az elnök már a repülőtéren tartózkodik, ahol indulásra készen várja az elnöki különgép.

"Lemondok"

Tekintse meg képeinket!
"Lemondok" - jelentette be Eduard Sevardnadze grúz elnök tbiliszi rezidenciáján azután, hogy ellenzéke vezetőivel találkozott. "Láttam, hogy a vérontás felé tartunk, s hogy jobb, ha távozom a hatalomból anélkül, hogy a vér folyjon" - folytatta a Rusztavi-2 kereskedelmi tv kamerái előtt.

"Beszéltem Zurabbal és Misával" - utalt keresztnevükön említve az ellenzék két fő vezetőjére, Zsvanijára és Szaakasvilire. "Köszönöm nekik az őszinteséget". "Nem nagy tragédia. Még sok dolgom van, sok leírni valóm, amíg élek" - jegyezte meg a 75 éves grúz elnök, s hozzátette: "Hazamegyek. Nem írtunk semmit se alá, nem volt rá szükség, egymásban bízó emberek beszélgetése zajlott" - mondta még. Némi méltatlankodás jeleit mutatta, amikor megkérdezték tőle, ki lesz az utódja. "Az már nem az én dolgom" - felelte.

A volt államfő elhagyta Grúziát

Ismeretlen úti céllal felszállt a tbiliszi repülőtérről Eduard Sevardnadze lemondott elnök repülőgépe. Ezt a Ria Novosztyi orosz hírügynökség jelentette repülőtéri forrásokra hivatkozva. A lemondott államfő egy Jak-40-es típusú három hajtóműves orosz gyártmányú repülőgépen hagyta el a grúz fővárost. A Jak előzőleg órákon át várakozott indulásra készen a légikikötőben. Nino Burdzsanadze ideiglenes grúz államfő a CNN amerikai hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy azt hiszi: Sevarndaze elhagyta Grúziát. Sevardnadze, amikor személyesen bejelentette lemondását, hangsúlyozta újságírók előtt, hogy nem távozik Grúziából. "Grúziában maradok, hazamegyek" - mondta.

Lemondás ellenzéki olvasatban

Előzőleg egy ellenzéki vezető közölte az elnök távozását. Georgi Baramadize ellenzéki vezető a radikális nacionalista jobboldali ellenzék vezetőjére, Mihail Szaakasvilire hivatkozva tett ilyen bejelentést. Szaakasvili állítólag telefonon közölte vele ezt a hírt az államfő rezidenciájáról, ahol Igor Ivanov orosz külügyminiszterrel együtt tárgyalt az elnökkel. "Most hívott fel Sevardnadze rezidenciájáról, és közölte, hogy az elnök "e pillanatban írja alá lemondását" - mondta Baramidze.

Klikk a képre!
Részt vett a Sevardnadzéval folytatott tárgyaláson a grúz ellenzék egy másik vezetője, Zurab Zsvanija volt parlamenti elnök is. Szaakasvili előzőleg azzal fenyegette meg a 75 éves grúz államfőt, hogy ha nem távozik, híveivel megostromolja az elnöki rezidenciát. Azzal is nyomatékosabbá tette fenyegetését, hogy kijelentette: csaknem a teljes hadsereg az ellenzéki erők oldalára állt már. Szaakasvili megígérte az elnöknek, hogy garantálja személyének és családjának biztonságát, ha lemond.

Kevéssel később Ivanov orosz külügyminiszterrel az oldalán megjelent az elnöki rezidencián. Ivanov kisvártatva úgy távozott a rezidenciáról, hogy nem kívánt nyilatkozni az újságíróknak. A tárgyalás ideje alatt egy páncélozott szállító harcjármű és két mentőautó parkolt a rezidencia előtt - jelentette a helyszínről az amerikai AP hírügynökség tudósítója, de nem utalt e járművek feladatára.

Előrehozott elnökválasztás

A Sevardnadze elnök vasárnap esti lemondásától számított 45 napon belül elnökválasztást kell tartani Grúziában - jelentette ki az ellenzék egyik vezetője, Zurab Zsvanija volt parlamenti elnök.

Gorbacsov dícsér

Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök dicsérte vasárnap Eduard Sevardnadze grúz elnököt, amiért lemondott tisztségéről. A szovjet exelnök moszkvai nyilatkozata szerint Sevardnadze bátran viselkedett, és helyesen döntött. - Döntésének háttere az volt, hogy belátta: mennie kell, ha nem akarja Grúzia kettészakadását - mondta Gorbacsov, Sevardnadze egykori felettese.

Gorbacsov, amikor a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkárává választották 1985-ben, Eduard Sevardnadze akkori grúz pártvezetőt emelte a szovjet külügyminiszter posztjára. Mind Gorbacsov, mind Sevardnadze kiemelkedő szerepet játszott a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek legelején lezajlott nagyszabású európai változásokban, egyebek között a német újraegyesítés lehetővé tételében.

Szívesen látják Németországban

Sevardnadzénak erre az utóbbi érdemére is utalva, Bela Anda, a német kormány szóvivője kijelentette, hogy szívesen látják Németországban a leköszönt grúz elnököt, ha úgy döntene, hogy ott kíván élni. A grúz politikus azt mondta ugyan lemondásának bejelentésekor, hogy nem kíván elmenni Grúziából, de néhány nappal korábban olyan jelentést közölt egy német lap, hogy Sevardnadze közvetítők útján villát vásárolt magának Baden-Baden német üdülővárosban.