Benedek
-5 °C
5 °C

Több száz ezer név a netre csempészett ügynöklistán

2005.02.04. 11:35
Óriási vihart kavart Lengyelországban, hogy nyilvánosságra hozták az eddig titokként kezelt ügynöklistát, amelyen 240 ezer név szerepel. Az ügyet bonyolítja, hogy a besúgok, belső tagok és külső ügynökök melett azok is szerepelnek a névsorban, akiket csak kiszemeltek, de nem szerveztek be, valamint maguk a megfigyeltek is. Az ügyészség bűnvádi eljárást indított, az ügyet kirobbantó újságírót kirúgták.

Vizsgálatot indított pénteken a lengyel legfőbb ügyészség a volt kommunista titkosszolgálatok eddig titokként kezelt névlistájának kiszivárogtatása ügyében. A legfőbb ügyészség úgy döntött, hogy bűnvádi eljárás keretében foglalkozik az üggyel, jelentette ki pénteken a közszolgálati rádióban a lengyel főállamügyész helyettese, Kazimierz Olejnik.

240 ezer név a netre csempészett listán

Január végén az interneten nyilvánosságra hozták a kommunista titkosszolgálatok eddig titokként kezelt névlistáját, amely nem kevesebb, mint 240 ezer nevet tartalmaz. A forrás saját bevallása szerint Bronislaw Wildstein újságíró, a Rzeczpospolita című konzervatív lap azóta elbocsátott szerkesztője, aki titokban lemásolta a névjegyzéket a Nemzeti Emlékezet Intézetében. Az intézetben egyébként csak kutatók vagy egyéb, különleges engedéllyel felhatalmazott személyek kutathatnak.

Kazimierz Olejnik szerint ezzel megsértette az adatvédelmi, illetve a közigazgatási törvényt a hivatalosan egyelőre ismeretlen elkövető.

A listáról keveset lehet tudni; a dokumentum a titkosszolgálatok hivatásos belső tagjai, külső ügynökei és a besúgók nevei között azok nevét is felsorolja, akiket csak kiszemeltek a beszervezésre.

Szétszedik az intézetet a listára került emberek

Leon Kieres, a Nemzeti Emlékezet Intézetének elnöke pénteken elmondta, hogy már az intézmény munkáját veszélyezteti a dagadó botrány. A listára került emberek tömegei követelik ugyanis az archívumba való betekintést.

Marek Belka miniszterelnök erre reagálva megígérte az intézetnek, hogy a kormány vállalja a megnövekedett ügyféligények kielégítésével járó költségek fedezését. A neten elérhető névjegyzék óriási botrányt kavart Lengyelországban, ahol eddig nem tárták a nyilvánosság elé a volt kommunista rendszer irányítóiról, működtetőiről szóló archív anyagokat.


A listán szereplő első néhány név és azonosító kód

A lista (ami "Lista Wildsteina" néven több lengyel olalon is megtalálható és letölthető) nem csak az ügynökök, hanem a megfigyeltek neveit is tartalmazza, és ugyanaz a név több embert is jelenthet. Az oldalak többsége ennek észben tartására is felhívja a figyelmet: "ha valakiről csak azért, mert neve szerepel a listán azt gondolod, hogy besúgó, akkor hülye vagy" fogalmaznak némiképp ironikusan az egységes közzététel mellett döntő szájtok.