Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Megszöktek az iraki fogságból a lengyel újságírók

2003.04.08. 14:12
Egy iraki tanár segítségével szökött meg a fogságból a kémkedéssel vádolt két lengyel újságíró. A két férfi ép és egészséges, most már a szövetségesek vigyáznak rájuk.
Sikerült kiszabadulnia fogságából kedden annak a két lengyel újságírónak, akiket iraki fegyveresek hétfőn déltájban vettek őrizetbe Nadzsaf közelében, Bagdadtól 100 kilométernyire délre. Mindkét újságíró ép és egészséges, Nadzsafban tartózkodnak szövetséges katonák oltalma alatt, jelentette kedden a TVN24 lengyel hírtelevízió. A foglyoknak egy iraki tanár segített, aki élelmet és vizet hordott nekik. Amikor megkezdődött a településen az amerikai bombázás, odaadta nekik gépkocsijuk indítókulcsát, és megmutatta, hol juthatnak ki észrevétlenül az iskolaépületből, ahol fogva tartották őket.

Jól bántak velük

Korábban fogvatartóik mindkettejüket kihallgatták, és kémkedéssel vádolták őket. Egyébként - mint az újságírók elmondták - jól bántak velük, eltekintve az elfogásukat követő néhány órától, amikor ragasztószalaggal kötözték össze karjukat és bekötötték szemüket. Kihallgatóik megenyhültek, amikor megtudták, hogy lengyelek és nem katonák, hanem újságírók. Közölték velük, hogy nem tekintik őket hadifoglyoknak, és másnap valószínűleg elengedik őket.

Nem volt vízumuk

Irakban a háború kezdete óta tízegynéhány lengyel újságíró, haditudósító dolgozik, egy részük iraki, mások amerikai akkreditációval, de vannak, akik saját kockázatukra, akkreditáció nélkül végzik munkájukat. A két fogságba esett lengyel újságírónak sem volt iraki vízuma.

A lengyelek nem harcolnak

Lengyelország egy nagyjából 200 fős kontingenssel vesz részt az iraki szövetséges akcióban. Katonái a Perzsa-öböl térségében tartózkodnak, azonban eddigi közlések szerint szárazföldi hadműveletekben nem vesznek részt.