Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Varsó helyett Budapesten tüntettek az ATTAC-osok

2004.04.29. 18:54
Előre be nem jelentett demonstrációt tartott csütörtök délben a budapesti lengyel követségnél az a mintegy húsz-huszonöt antiglobalista, akiket szerdán hosszas várakozás után visszafordítottak a lengyel határról, mivel egy varsói tömegtüntetésre igyekeztek.
Csütörtökön délre szerveztek demonstrációt az ATTAC Magyarország tegnap a lengyel-szlovák határról visszafordított képviselői. A transzparens-, zászló-, kereplő- és kiabálásmentes tüntetésen húsz-huszonöt csendes tiltakozó, mintegy tizenöt rendőr és ugyanennyi újságíró vett részt. A tüntetők szerdán Varsóba igyekeztek volna az Európai Gazdasági Fórum ellenében szervezett antiglobalista kongresszusra és demonstrációra.

Nemzetközi fórumokon tiltakoznának

Tanay Marcell felolvassa a petíciót
Nézegessen tüntetőket!
"Nem kaptunk választ a lengyel követségtől" - mondta az Indexnek Tanay Marcell, a Lengyelországból visszafordított csoport szervezője. Korábban a csoport három tagja nyújtotta át a lengyel nagykövetnek azt a petíciót, amelyben sérelmezik a lengyel hatóságok antidemokratikus viselkedését. Szerdán a csapat és a velük tartó négy újságíró összesen tizenkét órát töltött a határon, míg a szűkszavú lengyel hatóságok hivatalosan is visszafordították őket, és áthúzták útleveleikben a belépéskor adott pecsétet.

Tanay Marcell a követség előtt felolvasta a petíciót, amely szerint a "terroristagyanús bánásmód", az indoklás nélküli kitoloncolás a legelemibb emberi jogok sárba tiprását jelenti. Tanay szerint Lengyelország az EU-csatlakozás küszöbén fél a nemzetközi szociális mozgalmak kritikus véleményétől és akcióitól. Információink szerint szerdán német, svéd és francia buszokat is visszafordítottak a határról. Az ATTAC Magyarország arra készül, hogy tiltakozásának a magyar kormány útján és nemzetközi fórumokon is hangot adjon.

Percről percre, április 28.

Hajnali 3.15: Az ATTAC busza megérkezik Trstená-Chyzne határátkelőhöz. AZ ATTAC néhány képviselőjén, néhány turistán és a négy újságírón kívül a következő szervezetek vannak jelen: Indymedia.hu, Food Not Bombs, Baloldali Front, a Borsod Megyei Cigány Közéletiek Szövetsége.

3.35: A határőrök bejelentik, hogy mindenkinek alaposan átvizsgálják az összes poggyászát, leszállunk a buszról. Egy lengyelül tudó lány tartja velük a kapcsolatot. Az utaslista alapján szólítják a jelenlévőket. Egyetlen gyanús tárgyat találnak: egy zászlót.

4.20: Egy katona német juhásszal szagoltatja végig a buszt.

4.35: Egy ismeretlen parancsnok érkezésére kell várnunk. A vámosok elnézést kérnek, és a várakoztatásért a katonaságot okolják.

5.15: Az ismeretlen potentát nem jön, de a buszt sűrű elnézésékérések után tovább engedik.

Az utazás képei
5.45: A rendőrség harminc kilométerre a határtól lemeszeli a magyar buszt, mint mondják, a határőrségtől kapták meg a rendszámot.

6.00: Négy fegyveres száll a buszra, nem közlik nevüket, beosztásukat, nem igazolják magukat. Egy felvezető rendőrautó után a busz elindul, senki sem tudja, hova.

6.30: Érkezés az ismerős határállomásra, lengyel oldalon állunk meg. Egy ideig a bezárt buszban várakozunk, továbbra is fegyveres katonák társaságában.

7.00: Elérjük, hogy egyenként, katonai kísérettel felkereshessük a mellékhelyiséget. A hatóságok elkérik a sofőr és a busz papírjait. Jogsegélyszolgálatokat és az ATTAC lengyel képviselőit hívjuk, értesítjük a konzult, az Indexet és a lengyel médiát.

7.10: Sikerül kiharcolni, hogy a busz utasai a jármű előtt cigarettázhassanak. Innentől kezdve lazul a fegyelem, a busz körüli öt méter sugarú körben tartózkodhatunk. Szigorúan tiltják a fényképezést. Telefoninterjúkat adunk, a jogsegélyszolgálat szerint a katonák eljárása törvénytelen.

9.00: A határőrök az útleveleket akarják, ezt megtagadjuk, amíg ki nem derül, miért is tartanak sakkban minket.

11.00: A krakkói konzul, Nyitrai Tamás elmagyarázza, hogy visszafordítják a buszt, mivel a lengyel törvények alapján ha felmerül a gyanúja annak, hogy egy külföldi a nemzet biztonságát fenyegeti, minden további nélkül visszafordíthatják a határról.

12.00: Tisztázzuk, hogy valóban nem kitoloncolásról, hanem "következményekkel nem járó visszafordításról" van szó. Átadjuk az útleveleket.

13.00: Megérkeznek a lengyel tévések.

15.00: Miután egy óra leforgása alatt kiosztják az útleveleket és a hozzá járó, a visszafordítás tényét rögzítő dokumentumot, elhagyjuk Lengyelország területét.

Tüntetés Varsóban rendbontás nélkül

Tekintse meg képeinket
Először engedélyezték, később betiltották a nemzetközi antiglobalista megmozdulást a lengyel hatóságok. Csütörtökön mégis megtartották a demonstrációt, amely egyesek szerint ötezer, mások szerint tizenötezer résztvevővel zajlott. Lengyelországban tartózkodó informátorunk szerint a belvárost a rendőrség és a katonaság szabályosan blokád alá vonta, csak a bejelentett lakosok mehettek be autóikkal az elzárt területre.

"Szerdán olyan kihalt volt a város, hogy ilyet még vasárnap sem látni: bedeszkázott kirakatok, hálóval védett házak" - mondta informátorunk. Varsóban jelenleg iskolaszünet van, a belvárosi cégek szabadságra küldték munkatársaikat. A tüntetés nagy zajjal járt, de semmilyen atrocitás, rendbontás nem történt.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft