Valér
4 °C
8 °C

Náci karlendítő lengyel fiatalok

2005.10.31. 21:17
Náci karlendítés közben fényképezték le az ultrakonzervatív Lengyel Családok Ligájához (LPR) közelálló ifjúsági szervezet, az Összlengyel Ifjúság (MW) több tagját, s a fotók megjelentek egy újságban is.
Az LPR eleinte az ifjúsági szervezet lejáratását célzó médiakampányról beszélt, de végül a felelősök megbüntetését követelte.

A botrányt okozó fényképek a Fakt című bulvárlapban jelentek meg. Az úgynevezett nemzeti-katolikus politikusok eleinte megpróbálták kisebbíteni az ügy jelentőségét. Piotr Slusarczyk, az LPR parlamenti frakcióvezetője, az MW egykori főnöke szerint a karlendítést a háború előtt használta sok olyan hazafias szervezet is, amely nem volt kapcsolatban a náci mozgalommal.

Wojciech Wierzejski, a párt csúcspolitikusa azt állította, hogy a szóban forgó kézmozdulat nem is náci üdvözlés. Hasonló gesztust szerinte használt a néhai II. János Pál pápa is.

Vasárnapra azonban már az LPR több vezető politikusa, köztük Slusarczyk is hátraarcot csinált és a fényképen szereplő személyek megbüntetését, a felelősség tisztázást követelte az ifjúsági szervezettől, amely a párt káderutánpótlását biztosítja. Az LPR parlamenti képviselőinek egyharmada korábban az Összlengyel Ifjúságnál politizált.

A szélsőjobboldali ifjúsági szervezet egyebek közt a melegfelvonulások elleni tüntetésekkel és az engedékenyebb abortusztörvény hívei elleni fellépésével hívta fel magára a figyelmet.