Auguszta
-3 °C
2 °C

Lemondott a lengyel kormányfő

2005.05.06. 14:00
Lemondott Marek Belka lengyel miniszterelnök, az államfő azonban ezt nem fogadta el. A kormányfő előrehozott választásokat akart, most mégis kormányon marad a választásokig.
Marek Belka lengyel miniszterelnök pénteken - ígéretéhez híven - benyújtotta lemondását Aleksander Kwasniewski államfőnek , miután a parlament alsóháza nem szavazta meg önmaga feloszlatását és ezzel az előre hozott választásokat.

Kwasniewski közös déli sajtóértekezletükön bejelentette, hogy nem fogadja el a lemondást. Mint mondta, "új kormány alakításának ma nincs értelme". Belka közölte, hogy hajlandó a szejm megbízatásának lejártáig hivatalban maradni.

Az államfő előzőleg már többször, legutóbb pénteken a közszolgálati rádióban is hangoztatta, hogy nem fogja elfogadni a lemondást, és az alkotmányos időben, szeptember 25. és október 16. között lesznek a választások. "Lengyelországnak addig szüksége van kormányra" - tette hozzá.

Kwasniewski rámutatott arra is, hogy el akarja kerülni a politikai vákuumot most, amikor május 16-17-én Varsó ad otthont az Európa Tanács csúcsértekezletének.