Szilárda
-4 °C
3 °C

Sikeres lengyel próba-népszavazás
az EU-tagságról

2002.05.10. 14:30
A lengyelek igen nagy többsége, 74 százaléka támogatja az uniós csatlakozást - derül ki az EU-tagság mellett elkötelezett párt, a Szabadság Unió által megrendezett próba-népszavazás eredményéből.
A próba-referendumon 100 lengyel város 96 ezer polgára mondhatott véleményt az EU-tagságról. Az esemény két nappal előzte meg az Európa-napot, amelyen a lengyel kormány elindította az uniós csatlakozást népszerűsítő kampányát.

Az EU-n kívüli lehetőségek

A jelenleg parlamenten kívüli Szabadság Unió a próbavoksolás megrendezésével az európai integráció ügyét kívánta közelebb hozni a lengyel lakossághoz. Wladyslaw Bartoszewski, a párt politikusa, korábbi külügyminiszter szerint a lengyel uniós tagság alternatívája vagy a szovjet utódállamok által létrehozott Független Államok Közösségéhez való csatlakozás vagy a Lukasenko Fehéroroszországával való szövetség.

Hivatalosan is 60 százalékos támogatottság

Nem csoda, hogy az Európa-párti Szabadság Unió által megrendezett próbanépszavazás az EU-tagság jelentős arányú, 74 százalékos támogatottságát mutatta ki. Egy valódi referendumon valószínűleg nem szavaznának ennyien a belépés mellett, azonban az utóbbi időszakban - köszönhetően a földkérdés kedvező lezárásának a csatlakozási tárgyalásokon - jelentősen megugrott az uniós tagságot támogatók aránya. Egy áprilisi felmérés szerint a lengyeleknek már 60 százaléka mondana igent az EU-tagságra, szemben a múlt év végi helyzettel, amikor még csak a polgárok fele támogatta az uniós csatlakozást. euro.hu

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!