Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Bizalmi szavazást kért maga ellen a lengyel kormány

2003.06.11. 17:32
Beérkezett a lengyel parlamentbe a kormány javaslata a saját maga ellen kért bizalmi szavazásról, az alsóház pénteken vizsgálja meg az indítványt. Az ellenzék továbbra is Kwasniewski államfő távozásához ragaszkodik, a kormányfő viszont nem ragszkodik az előrehozott választásokhoz.
Egy nappal a sikeres EU-csatlakozási népszavazás után Aleksander Kwasniewski államfő konzultációkat kezdett a csatlakozást támogató politikai pártokkal a kisebbségi kormány bázisának kiszélesítése, többségi támogatásának megteremtése céljából és a parlamenti választások esetleges előrehozataláról.

Népszerűtlen miniszterelnök

Az érintettek által következetesen cáfolt, nem hivatalos értesülések szerint a háttérben az államfő és a miniszterelnök konfliktusa, a belpolitikai nehézségek megoldására vonatkozó eltérő elképzeléseik húzódnak meg. Kwasniewski állítólag nem ellenezné egy pártok feletti nemzeti egységkormány megalakítását, amit az ellenzék egy része szorgalmaz. Az ellenzék emellett nyíltan követeli az igen alacsony népszerűségi mutatókkal rendelkező miniszterelnök eltávolítását.

Bizalmatlansági indítvány

Az EU-népszavazás sikerén felbuzdulva Leszek Miller kormányfő ellentámadásba ment át, hétfőn bejelentette, hogy bizalmi szavazást kér a szejmben kisebbségi kormánya ellen, és azt is közölte, hogy már nem tartja szükségesnek a parlamenti választások előrehozatalát 2004 nyarára. A miniszterelnök és az államfő még áprilisban arról állapodott meg, hogy célszerű lenne a lengyelországi parlamenti választásokat idő előtt, az európai parlamenti választásokkal párhuzamosan, közvetlenül a 2004-es EU-csatlakozást követően megrendezni. Miller visszatért pártja, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) eredeti álláspontjához, amely szerint a parlamenti választásokat 2005 tavaszán kellene megtartani (2005 ősze helyett), hogy az új kormánynak legyen ideje a 2006-os költségvetés megfelelő előkészítésére.

A pénzügyminiszter nem mond le

Kwasniewski kedden este befejeződött konzultációi és Millerrel tartott hétfő éjszakai tárgyalásai után a belpolitikai feszültség enyhülni látszik. Az államfő leszögezte, hogy nem lehet szó új parlamenti többség kialakításáról Miller ellenében, és az SLD viseli a teljes felelősséget a kormány összetételéért. A miniszterelnök ugyanakkor visszalépett attól az elképzelésétől, hogy a gazdaságpolitika centrumát a pénzügyminisztériumtól a gazdasági tárcához helyezzék át, és a lineáris adózás bevezetését is további egyeztetésektől tette függővé, elhárítva ezzel Grzegorz Kolodko pénzügyminiszter lemondásának veszélyét.

A Parasztpárt nem tér vissza

Szerdán a kormánykoalícióból idén március elején távozott Lengyel Parasztpárt is állást foglalt a tervezett bizalmi szavazás ügyében. Jaroslaw Kalinowski pártelnök közölte: pártja változatlanul helyteleníti a bizalmi szavazást, mert a parlamenti konfrontáció álláspontjuk szerint semmi jóra nem vezet, de egyúttal világossá tette, hogy nem fognak bizalmat szavazni a kormánynak. Azt is közölte, hogy a parasztpártnak nem áll szándékában visszatérni a kormánykoalícióba.