Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Autóbalesetben meghalt a volt lengyel külügyminiszter

2008.07.13. 18:08
Autóbalesetben meghalt vasárnap délután Lengyelországban Bronislaw Geremek volt külügyminiszter, a lengyel demokratikus ellenzék emblematikus alakja.
Bronislaw Geremek
Bronislaw Geremek

A liberális európai parlamenti (EP-) képviselő - a középkori történelem tudósa - a nyugat-lengyelországi Miedzichowa közelében, Poznantól nem messze Mercedesével belerohant egy másik autóba.

Bronislaw Geremek az államszocializmus idején Lech Walesának, a lengyel demokratikus ellenzék vezérének tanácsadója és a Szolidaritás szakszervezet egyik alapítója, a lengyelországi rendszerváltás, a kerekasztal-tárgyalások egyik vezéralakja volt. 1997 és 2000 között a varsói kormány külügyminiszteri posztját töltötte be.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke megemlékező nyilatkozatában kiemelte, hogy Geremek professzor egész életében az engedmények nélküli politikai bátorság embere, kivételes nagyságú európai, ugyanakkor rendíthetetlen lengyel volt. Danuta Hübner lengyel EU-biztos Geremek intellektuális függetlenségét méltatta, amellyel segítette országát az Európába visszavezető úton.

Joseph Daul, az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportjának vezetője kiemelte, hogy Geremek mindig a demokrácia és szabadság legmélyebb elkötelezettjeként lépett fel. Az SZDSZ európai parlamenti delegációja megrendüléssel értesült Geremek halálhíréről - közölte Szent-Iványi István liberális EP-képviselő. A magyar liberálisok számára - tette hozzá - Bronislaw Geremek az emberi tartás és a politikai tisztesség példája volt. Személyében megtestesítette a sajátos közép-európai liberális hagyományokat, gondolkodást és értékeket.