Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Hazahoznák a lengyel katonákat Irakból

2003.11.09. 12:07
Lengyelország, "amilyen hamar csak lehet" haza akarja hozni katonáit Irakból, s azt szeretné, ha több polgári segítő, nem kormányzati szervezet, szakértő ténykedne a közép-keleti országban - közölte Wlodzimierz Cimoszewicz lengyel külügyminiszter a Der Tagesspiegel című berlini lap vasárnapi kiadásának adott interjújában. Közben újabb amrikai vesztette életét Irakban.
Az Irakban állomásozó lengyel katonák megbízatása 12 hónapra szól, "de kezdettől fogva azt mondtuk, hogy a politikai stabilizálás a döntő cél. Ezt a kibontakozást fel kell gyorsítanunk. A felelősséget minél hamarabb át akarjuk ruházni az irakiakra, a politikai intézményekre, az iraki rendőrségre, a félkatonai csapatokra, amelyekből iraki hadsereg válhat" - közölte Cimoszewicz.

Azzal kapcsolatban, hogy néhány nappal ezelőtt lengyel áldozata is volt a merényleteknek, a varsói külügyek irányítója leszögezte: "A kockázattal mindnyájan tisztában voltunk. Úgy törekszünk a biztonságra, hogy a lehető legszorosabb párbeszédet folytatjuk a különböző iraki csoportokkal. Ki akarjuk vonni csapatainkat, amilyen hamar csak lehet, s több polgári segítőt, nem kormányzati szervezetet, szakértőket akarunk hozni az országba. A biztonsági helyzet azonban romlott, s ez megnehezíti a dolgokat".

Lengyelország kilencezer fős kontingenst irányít Irakban szeptember eleje óta, a lengyel katonák száma meghaladja a 2300-at.

Újabb összetűzések
Egy amerikai katona halálát okozta és egy másikat megsebesített egy szombaton este Bagdad Vazírija kerületében elkövetett robbantásos merénylet. Egy brit katona Bászrában sebesült meg hasonló robbantásban. Moszulban az amerikai egységek helyi táborára nyitottak tüzet vasárnapra virradó éjjel. A bagdadi merénylet nyomán 150-re emelkedett a május elseje óta életüket vesztett amerikai katonák száma Irakban. A brit ellenőrzés alatt álló Bászrában egy kórház közelében robbantottak pokolgépet vasárnap éppen akkor, amikor egy brit katonai járőr elhaladt az intézménynél - közölte a brit hadsereg szóvivője.

A Nemzetközi Vöröskereszt vasárnap közölte: folytatja működését a dél-iraki városban annak ellenére, hogy szombaton a segélyszervezet genfi székhelyén bejelentették, átmenetileg bezárják a bászrai és a bagdadi képviseletet, mert aggódnak az ottani munkatársak biztonságáért. Alexander Liebeskind, a Nemzetközi Vöröskereszt bászrai képviseletének vezetője elmondta: a nemzetközi személyzet egy része a dél-iraki városban marad, és egyebek között folytatja a fogvatartottak látogatását. A helyi személyzet fizetett szabadságot kapott a muzulmán böjti hónap, a ramadán idejére.