Szilárda
-4 °C
2 °C

BSE-kór Lengyelországban: két személy őrizetben

2002.05.06. 17:31
Egy állatkereskedőt és a származási tanúsítvány ellenjegyzőjét vette őrizetbe a lengyel rendőrség annak kapcsán, hogy szombaton a BSE-kórral fertőzött szarvasmarhát találtak egy gazdaságban. A helyi főállatorvos bejelentette, hogy kiirtják a gazdaság teljes szarvasmarha-állományát, elkerülendő a további fertőzéseket. Az Európai Unió illetékese szerint nincs szükség az eset kapcsán semmiféle ellenlépésre.
A lengyel rendőrség hétfőn őrizetbe vett két személyt a szombaton nyilvánosságra került első lengyelországi szivacsos agysorvadásos (BSE-kór) megbetegedéssel összefüggésben. A kis-lengyelországi (Malopolska) vajdasági rendőrség a két személy kihallgatása során megállapította, hogy a BSE-kórral fertőzött szarvasmarha egy Tarnów környéki faluból származik, ahol jelenleg az állatorvosi szolgálat vizsgálatokat folytat. Ezt Krzysztof Ankiewicz kis-lengyelországi vajdasági állatorvos is megerősítette, hozzátéve, hogy az állatot nem Szlovákiából hozták be.

Az egész állományt kiirtják

A beteg tehén 9 éves volt. Folynak a vizsgálatok annak megállapítására, hogy hova kerültek utódai, és hogyan fertőződött meg a kórral: csontliszt, tejpótló készítmények útján vagy egyéb módon. Az adott gazdaságban (a falu nevét hivatalosan nem közölték, a sajtó szerint Rzepiennik Strzyzewskiről van szó) az egész állományt kiirtják, a tenyésztő a piaci értéknek megfelelő kártérítést kap.

Álattkereskedő az egyik gyanúsított

Nem hivatalos hírek szerint az egyik őrizetbe vett férfi egy állatkereskedő, a másik pedig a származási tanúsítványt kiállító személy. A tarnówi ügyészség vizsgálatot folytat több ember életének és egészségének veszélyeztetése miatt. Az ilyen bűncselekményért három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, de az ügyészség egyelőre nem emelt vádat senki ellen. Piotr Kolodziej lengyel főállatorvos közölte, hogy a Lengyelországból exportra kerülő húst laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá, és megfelelő biztosítékok vannak arra nézve, hogy semmiféle fertőzés nem állhat fenn. Ezért nem lesz határblokád sem, az exporthús az európai tanúsítványoknak megfelelő szavatosságot kap.

EU: nincs szükség büntetőintézkedésre

Nem szükséges ellenintézkedéseket tenni Lengyelországgal szemben azután sem, hogy a hétvégén ott is azonosították a marhakór (BSE) kórokozóját - mondta hétfőn az EU élelmiszer-biztonsági biztosa. David Byrne újságíróknak Brüsszelben azt mondta: nem meglepetés, hogy Lengyelországban is megjelent a beteg állatok agyállományának leépülését okozó fertőzés, mivel uniós szakértők már tavaly valószínűsítették a BSE-kór jelenlétét a lengyel mezőgazdaságban.

Byrne emlékeztetett arra, hogy tavaly április óta az EU-ba az így nyilvántartott országokból csak olyan marhahús vihető be, amelyről eltávolították a BSE-kórt legnagyobb valószínűséggel hordozó húsrészereket; e szabály alól csak az úgynevezett 1. kategóriás, a marhakórtól teljesen mentesnek nyilvánított országok kapnak felmentést - írta a Reuters.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!