Kétszáz lengyel katona Irak ellen

2003.03.18. 10:36
A lengyel kormány döntött arról, hogy egy 200 fős különleges alakulatot küld az Irak lefegyverzésére indítandó katonai akcióba. A lengyel elnök hangsúlyozta, döntésük ellenére továbbra is a konfliktus diplomáciai megoldását támogatják.
Aleksander Kwasniewski lengyel elnök, a hadsereg főparancsnoka a lengyel kormány kérésére hozzájárult ahhoz, hogy Lengyelország egy nagyjából 200 fős katonai kontingenssel részt vegyen az Irak lefegyverzésére indítandó nemzetközi katonai akcióban.

A lengyel kormány háromórás vitát tartott az ügyben, majd a lengyel elnök Leszek Miller kormányfővel hétfő éjjel rendezett közös sajtókonferencián jelentette be a döntést.

A vita megerősítette - mondta Miller -, hogy a kormány felelős, megfontolt döntést hozott abban a meggyőződésben, hogy a lengyel fegyveres részvételre irányuló javaslat szükséges a béke és biztonság megőrzésére.

Összevont kommandó

A kontingens a tervek szerint szeptember 15-ig marad a térségben. A GROM terroristaelhárító különleges alakulat 56 katonájából, egy 74 fős vegyvédelmi szakaszból, valamint a már a Perzsa-öbölben tartózkodó Czernicki hadihajó 53 katonájából fog állni. A Czernicki a Tartós szabadság fedőnevű afganisztáni béketeremtő művelet keretében érkezett már korábban a térségbe. Az afganisztáni akcióban a GROM egy 24 fős alegysége is részt vesz, őket erősítik meg a most bejelentett újabb csoport térségbe küldésével.

Lengyelország hozzájárulását adta ahhoz is, hogy az Irak-ellenes koalícióban részt vevő amerikai alegységek áthaladás céljából használhassák az ország légterét, közúti és vasúti hálózatát.

Továbbra is a békés megoldást támogatják

Kwasniewski a sajtóértekezleten leszögezte, hogy a döntés ellenére Lengyelország továbbra is a diplomáciai megoldást támogatja, ha a hátralévő rövid idő alatt még kínálkozna valamilyen lehetőség erre.

Egyetértőleg idézte Tony Blair brit miniszterelnök szavait, melyek szerint "vannak olyan pillanatok a történelemben, amikor a béke megőrzése csak fegyveres harc útján lehetséges".  • Tippek
  • Hírek