Emília
18 °C
26 °C

Ostromba torkollott a lengyel egészségügyi sztrájk

2000.12.29. 17:00
Egész Lengyelországból több száz ápolónő érkezett péntek délelőtt az egészségügyi minisztérium varsói épülete elé, ahol nagyszabású tiltakozó akciót rendeztek. Országszerte változatlanul folytatódnak a különféle formákat (éhség-, okkupációs sztrájk) öltő munkabeszüntetések is, és Varsóban a kormányszékház ostromába torkollott az akció. A szakszervezet elutasítja a ajvasolt béremelést, mert azt nem tartják kielégítő mértékűnek.
Egész Lengyelországból több száz ápolónő érkezett péntek délelőtt az egészségügyi minisztérium varsói épülete elé, ahol nagyszabású tiltakozó akciót rendeztek. Országszerte változatlanul folytatódnak a különféle formákat (éhség-, okkupációs sztrájk) öltő munkabeszüntetések is. Végül a másfélezer ápolónő és a velük együtt tiltakozó több tucat bányász Varsóban ,,megostromolta" a kormány székházát, de az épületet védő rendőrök nem engedték őket a bejáratokhoz.

A 17 napja tiltakozó ápolónők az egészségügyi minisztériumot elhagyva indultak a kormány székháza felé, igen nagy forgalmi fennakadást okozva. Az épülethez érve azonban sem a rendőrség, sem saját képviselőik nem engedték őket az épület bejáratához. Kisebb dulakodást követően a kismértékű béremelésük miatt protestáló ápolónők elvonultak. Tettlegességre nem került sor.

Kicsi a béremelés

A szejm még a karácsonyi ünnepek előtt sürgősséggel fogadta el azt a törvénymódosítást, amely szerint 2001. január elsejétől a legkevesebbet kereső egészségügyi dolgozók, köztük az ápolónők fizetése bruttó 203 zlotyval emelkedik, és ebben az ágazatban is a vállalati szférában kialakult tárgyalásos béremelés elveit fogják alkalmazni. Az ápolónők szakszervezete azonban nem fogadja el a béremelés mértékét, továbbra is ragaszkodik ahhoz a követeléséhez, hogy a bérek bruttó 1400 zlotyra emelkedjenek.

Csütörtökön a szakszervezet a tiltakozó akciók kiszélesítését ígérte. Aznap este fogadta a szakszervezet vezetőit Aleksander Kwasniewski köztársasági elnök is, akit az ápolónők arról igyekeztek meggyőzni, hogy ne írja alá a szejm által elfogadott törvénymódosítást, jóllehet az államfő már korábban közölte, hogy ezt mindenképpen megteszi.