Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Koalíciós tárgyalásokba kezd a lengyel választások győztese

2001.09.26. 21:33
A lengyelországi parlamenti választások győztese, a Baloldali Demokratikus Szövetség-Munka Uniója (SLD-UP) koalíció csütörtökön megkezdi a konzultációkat a többi parlamentbe bejutott párttal és tömörüléssel a kormányalakítás ügyében - közölte szerdán este Michal Tober, az SLD szóvivője.
Az első tárgyalópartner a Lengyel Parasztpárt (PSL) lesz, majd ezt követik - parlamenti súlyuk arányában - a többiek. Utolsóként, hétfőn a választások második helyezettjével, a Polgári Platformmal (PO) ül tárgyalóasztalhoz az SLD-UP háromtagú küldöttsége. Ennek az az oka, hogy a platform frissen megválasztott képviselői pénteken tartják első ülésüket, amelyen felhatalmazzák tárgyalások folytatására küldöttségüket.

Mint ismeretes, az SLD-UP a szavazatok 41 százalékával a legerősebb párt lesz a következő parlamentben, de abszolút többségre nem tett szert. Korábban felmerült az is, hogy kisebbségi kormány alakul.

Marek Bowoski, az SLD tárgyalóküldöttségének tagja szerint a koalíciós vagy baloldali kisebbségi kormánnyal szemben nincs más lehetőség, mint "a káosz felé haladás", ami előrehozott választásokba torkollik. A koalíciós partner Munka Uniója elnöke, Marek Pol, aki a baloldal küldöttségének harmadik tagja, szintén reményének adott hangot, hogy a konzultációk eredményt hoznak. Hozzátette azonban, hogy nagyon komolyan fontolóra kell venni a szejm hivatali időszakának lerövidítését, mert a jelenlegi összetételű alsóházban nem könnyű fenntartani a stabilitást.