Jusztina
1 °C
16 °C

Lengyelország nem az első körben csatlakozik?

2002.11.23. 15:30
Senkit sem aggasztana túlságosan, ha Lengyelország nem lépne be az Európai Unióba az új tagok első csoportjával együtt, véli Leszek Miller lengyel miniszterelnök.
Több pénz jutna az új EU-tagoknak, amennyiben Lengyelország nem lépne be az EU-ba az első körben, nyilatkozta a sajtónak Leszek Miller lengyel kormányfő, aki azt is elmondta, hogy Lengyelország bemutatta az uniónak saját költségvetési hozzájárulási javaslatát.

Kevesebb agrártámogatás - kisebb hozzájárulás

Alacsonyabb költségvetési hozzájárulásra vonatkozó indítványát a lengyel kormány Magyarországhoz hasonlóan azzal indokolja, hogy az EU-tól várható agrártámogatás is arányosan kevesebbnek ígérkezik, tájékoztat az EU Observer. A miniszterelnök hangsúlyozta, nem tudja elképzelni, hogy Lengyelország hozzájárulása az EU költségvetéséhez nagyobb legyen, mint a részesedése a támogatásokból.

Lengyelek menetrendje

Leszek Miller ismertette Lengyelország EU-csatlakozásának várható menetrendjét. Eszerint a hivatalos verzió mégiscsak az, hogy a lengyelek a bővítés első körében csatlakoznak: az idén december 12-13-án Koppenhágában az EU-csúcs elfogadná a csatlakozási tárgyalások folyamatát értékelő jelentést; 2003. április 16-án aláírnák a csatlakozási szerződést; 2003 májusában vagy júniusában megtartanák az EU-tagságról szóló népszavazást Lengyelországban; 2004. május 1-én pedig kezdetét venné Lengyelország tényleges EU-tagsága, majd június 22-én Lengyelország részt venne az európai parlamenti választásokon.