Árpád
-2 °C
4 °C

Lengyelország nem az első körben csatlakozik?

2002.11.23. 15:30
Senkit sem aggasztana túlságosan, ha Lengyelország nem lépne be az Európai Unióba az új tagok első csoportjával együtt, véli Leszek Miller lengyel miniszterelnök.
Több pénz jutna az új EU-tagoknak, amennyiben Lengyelország nem lépne be az EU-ba az első körben, nyilatkozta a sajtónak Leszek Miller lengyel kormányfő, aki azt is elmondta, hogy Lengyelország bemutatta az uniónak saját költségvetési hozzájárulási javaslatát.

Kevesebb agrártámogatás - kisebb hozzájárulás

Alacsonyabb költségvetési hozzájárulásra vonatkozó indítványát a lengyel kormány Magyarországhoz hasonlóan azzal indokolja, hogy az EU-tól várható agrártámogatás is arányosan kevesebbnek ígérkezik, tájékoztat az EU Observer. A miniszterelnök hangsúlyozta, nem tudja elképzelni, hogy Lengyelország hozzájárulása az EU költségvetéséhez nagyobb legyen, mint a részesedése a támogatásokból.

Lengyelek menetrendje

Leszek Miller ismertette Lengyelország EU-csatlakozásának várható menetrendjét. Eszerint a hivatalos verzió mégiscsak az, hogy a lengyelek a bővítés első körében csatlakoznak: az idén december 12-13-án Koppenhágában az EU-csúcs elfogadná a csatlakozási tárgyalások folyamatát értékelő jelentést; 2003. április 16-án aláírnák a csatlakozási szerződést; 2003 májusában vagy júniusában megtartanák az EU-tagságról szóló népszavazást Lengyelországban; 2004. május 1-én pedig kezdetét venné Lengyelország tényleges EU-tagsága, majd június 22-én Lengyelország részt venne az európai parlamenti választásokon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?