Emília
18 °C
26 °C

Lengyelországban borulhat a koalíció

2006.09.22. 07:02
Kormányválság alakulhat ki Lengyelországban, mert a nagyobbik kormánypárt felmondja az Önvédelemmel kötött koalíciót. A minimális kormánytöbbség a populista párt képviselőinek átülésével még meglehet.

Lengyelország egy új kormányválsághoz érkezett el, és felmerült a 2009-ben esedékes parlamenti választások előre hozatalának eshetősége is, miután a vezető kormánypárt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski csütörtökön szakított a hárompárti koalíció második legerősebb pártjával, a baloldali populista Önvédelemmel (SO).

Kaczynski csütörtök esti sajtóértekezletén jelentette be: arra fogja kérni az államfőt, saját ikertestvérét, Lech Kaczynskit, hogy mentse fel hivatalából az SO vezetőjét, Andrzej Lepper miniszterelnök-helyettest, mezőgazdasági minisztert.

Ez a döntés gyakorlatilag a hárompárti koalíció végét jelenti, mert a harmadik koalíciós társsal, a radikális nemzeti Lengyel Családok Ligájával (LPR) a PiS-nek nincs meg a parlamenti többsége.

Lepper támadta a Jog és Igazságosságot

A két nagyobbik koalíciós párt vitája az elmúlt napokban éleződött ki, miután Lepper éles verbális támadásokat intézett Kaczynski ellen, főleg a 2007-es költségvetés és a NATO-kérésre Afganisztánba küldendő ezerfős csapaterősítés miatt. Lepper, az egykori ökölvívó és sertéstenyésztő, hosszabb ideje támadta a miniszterelnök pártját annak agrár- és szociálpolitikája miatt is.

Kaczynski közölte, hogy megpróbál egy új parlamenti többséget összekovácsolni a kormányzás folytatása érdekében, de ha ez nem sikerül, nem marad más hátra, mint a parlament önfeloszlatása és a választások előre hozatala.

Tizenöt napjuk van

Megfigyelők szerint a PiS továbbra is számíthat a Ligára, és esetleg a korábban a baloldallal kormányzó Lengyel Parasztpártra (PSL). Megpróbálkozhat független képviselők megnyerésével, illetve számolhat az Önvédelem tucatnyi, "átülésre készülő" renegát képviselőjével, akikkel együtt összejöhet a minimális, 231 fős többség a 460 tagú szejmben.

A konzervatívoknak tizenöt napjuk van az új többség kialakítására, közölte csütörtökön Adam Bielan, a PiS szóvivője. Ha ez nem sikerül, az előre hozott választásokat valószínűleg november 26-án, a helyhatósági választások második fordulójával egy időben rendeznék meg.