Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lengyelországban borulhat a koalíció

2006.09.22. 07:02
Kormányválság alakulhat ki Lengyelországban, mert a nagyobbik kormánypárt felmondja az Önvédelemmel kötött koalíciót. A minimális kormánytöbbség a populista párt képviselőinek átülésével még meglehet.

Lengyelország egy új kormányválsághoz érkezett el, és felmerült a 2009-ben esedékes parlamenti választások előre hozatalának eshetősége is, miután a vezető kormánypárt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski csütörtökön szakított a hárompárti koalíció második legerősebb pártjával, a baloldali populista Önvédelemmel (SO).

Kaczynski csütörtök esti sajtóértekezletén jelentette be: arra fogja kérni az államfőt, saját ikertestvérét, Lech Kaczynskit, hogy mentse fel hivatalából az SO vezetőjét, Andrzej Lepper miniszterelnök-helyettest, mezőgazdasági minisztert.

Ez a döntés gyakorlatilag a hárompárti koalíció végét jelenti, mert a harmadik koalíciós társsal, a radikális nemzeti Lengyel Családok Ligájával (LPR) a PiS-nek nincs meg a parlamenti többsége.

Lepper támadta a Jog és Igazságosságot

A két nagyobbik koalíciós párt vitája az elmúlt napokban éleződött ki, miután Lepper éles verbális támadásokat intézett Kaczynski ellen, főleg a 2007-es költségvetés és a NATO-kérésre Afganisztánba küldendő ezerfős csapaterősítés miatt. Lepper, az egykori ökölvívó és sertéstenyésztő, hosszabb ideje támadta a miniszterelnök pártját annak agrár- és szociálpolitikája miatt is.

Kaczynski közölte, hogy megpróbál egy új parlamenti többséget összekovácsolni a kormányzás folytatása érdekében, de ha ez nem sikerül, nem marad más hátra, mint a parlament önfeloszlatása és a választások előre hozatala.

Tizenöt napjuk van

Megfigyelők szerint a PiS továbbra is számíthat a Ligára, és esetleg a korábban a baloldallal kormányzó Lengyel Parasztpártra (PSL). Megpróbálkozhat független képviselők megnyerésével, illetve számolhat az Önvédelem tucatnyi, "átülésre készülő" renegát képviselőjével, akikkel együtt összejöhet a minimális, 231 fős többség a 460 tagú szejmben.

A konzervatívoknak tizenöt napjuk van az új többség kialakítására, közölte csütörtökön Adam Bielan, a PiS szóvivője. Ha ez nem sikerül, az előre hozott választásokat valószínűleg november 26-án, a helyhatósági választások második fordulójával egy időben rendeznék meg.