Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A rács mögött marad Lennon gyilkosa

2000.10.04. 15:03
John Lennon gyilkosa, Mark David Chapman kegyelmet kért, mivel 20 évet letöltött életfogytig tartó börtönbüntetéséből. A New York-i törvények szerint bármely rab, aki életfogytig tartó börtönbüntetést kap kegyelmi kérvényt nyújthat be az első 20 év letöltése után, melynek elbírálása egy bizottságra tartozik. Lennon gyilkosát, aki 1980 óta tölti büntetését a fegyintézetben, október 3-án hallgatta meg a bizottság.
Nem kap kegyelmet Lennon gyilkosa
Mark David Chapman kegyelmi kérvényét elutasították. Az indoklás szerint az elítélt bűne túlságosan súlyos ahhoz, hogy 20 év börtön után szabadon engedjék, a bizottság határozatában szerepel az az érv is, hogy Lennon nem csak egy nemzetközileg elismert művész volt, hanem férj és két fiatal gyermek apja. Chapman annak idején csupán azzal indokolta tettét, hogy fel akarta hívni a figyelmet magára. A gyilkosság előre kitervelt volt.

A Lennon-gyilkosság
Mark Chapman 1980. december 8-án lőtte le John Lennont New York-i apartmanja előtt. Lennon és felesége éppen limuzinjukból szálltak ki, amikor Chapman öt lövést adott le a neki háttal álló Lennonra. Az egykori Beatle-t négy golyó találta el, a helyszínen belehalt sérüléseibe.
A kérvény elutasításához hozzájárult még az is, hogy a bizottság tagjai nem biztosak benne, hogy Chapman sikeresen visszailleszkedne a társadalomba, mivel az elmúlt 20 évben folyamatosan rabtársaitól elkülönítve élt; félő volt ugyanis, hogy megölik. Ezért Chapman nem tudott részt venni az különböző csoportos foglalkozásokon, amelyek az agresszív hajlamok csillapítását, illetve a későbbi könnyebb szocializációt voltak hivatottak elősegíteni.

Az elutasító levélben nem esett szó arról, hogy a bizottság figyelembe vette volna azt a levelet, amelyet Lennon özvegye, Yoko Ono írt. A levélben kérte a bizottságot, hogy ne helyezzék szabadlábra férje gyilkosát, mivel fél attól, hogy esetleg őt is megpróbálja megölni. Ezen kívül még egy kérvény érkezett a bírósághoz több mint 1500 aláírással, amelyben szintén azt kérték a rajongók, hogy ne engedje ki Chapmant.

Harrison merenyloje
John Lennon halála után majdnem napra pontosan 19 évvel egy férfi betört George Harrison henley-i házába, és egy késsel mellbe szúrta az egykori gitárost. Harrison szerencsére nem sérült meg komolyabban, sőt ahhoz is volt ereje, hogy feleségével együtt feltartóztassa a betörőt, amíg a rendőrség megérkezett. A vizsgálatok során megerősítést nyert az a feltételezés, hogy a férfi gyilkossági szándékkal tört be a házba, és nem csupán lopni akart.
Chapman bizakodó volt, mikor a bizottság elé állt. Mint mondta, ha John Lennon élne, ő is azt akarná, hogy engedjék szabadon. Véleménye szerint sikerült megszabadulnia azoktól a pszichés problémáktól, amelyek Lennon meggyilkolásához vezettek. Jelenleg szeretne normális életet élni, és apa lenni.

A szakértők szerint eleve lehetetlen volt, hogy Chapman kérvényét elfogadják, mivel ilyen bűnténynél még nem volt precedens arra, hogy valakit az első meghallgatás után szabadlábra helyezzenek, és ebben a különleges helyzetben a bizottságra még a közvélemény nyomása is nehezedett. New York állami törvényei szerint legközelebb 2002-ben kérhet újra kegyelmet a most 45 éves férfi.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!