Géza
-12 °C
-4 °C

Nemzeti konzervatív győzelem a lengyel elnökválasztáson

2005.10.23. 23:02
Lech Kaczynski varsói polgármester legyőzte Donald Tuskot, a jobboldali liberális jelöltet a lengyel elnökválasztás második fordulójában. A két jelölt pártja közösen alakít kormányt.

Donald Tusk jobboldali liberális elnökjelölt elismerte, hogy veszített a vasárnapi lengyel elnökválasztáson. Ellenfele, a nemzeti konzervatívként jellemzett Lech Kaczynski varsói polgármester a győzelem biztos tudatában az elnökválasztási küzdelem miatt elhalasztott kormányalakítási tárgyalások mielőbbi megkezdésére szólította fel riválisa pártját, amely kedvezően válaszolt erre.

#alt#
A győztes (Fotó: EPA)

A múlt hónapban megtartott parlamenti választást Kaczynski Jog és Igazságosság pártja nyerte Tusk Polgári Platformja előtt. A két jobboldali párt együtt akar kormányozni, csak az elnökválasztási kampány miatt nem kezdték el eddig a koalíciós tárgyalásokat, de mint a Polgári Platform egyik vezetője közölte, hétfőn délben erre is sor kerül.

Megfigyelők szerint a közös kormányprogram kidolgozása nem lesz könnyű. A Jog és Igazságosság meg akarja tartani a kormányzati jóléti programokat, a nagy családoknak adott adókedvezményeket, és halasztani kívánja az olyan nagy, állami kézen lévő gazdasági ágak privatizációját, mint a szénbányászat. A Polgári Platform ezzel szemben a költségvetési egyensúly megteremtését, és az euró mielőbbi bevezetését tekinti legfontosabb céljának.