Piroska
-1 °C
5 °C

El akarták rabolni Blair gyermekét?

2006.01.18. 09:01
Veszélyben volt Tony Blair legkisebb gyermeke, a hat éves Leo, állítja a Sun. A kormányfő fiát az apák jogaiért látványos akciókkal küzdő Apák az Igazságért szélsőséges tagjai akarták túszul ejteni. Az összeesküvőket a Scotland Yard figyelmeztette, hogy az életükkel játszanak.

El akarták rabolni Tony Blair fiát az apák gyerekláthatási jogaiért küzdő szervezet aktivistái, jelentette a Sun. A brit miniszterelnöki hivatal eddig nem kívánta kommentálni az összeesküvés hírét, írja a Guardian.

A Sun értesülései szerint az eddig is látványos akciókat végrehajtó - többek között a skót parlament épületét az átadás után megszálló, és több más épületet is rövid időkre elfoglaló - Apák az igazságért (F!J tagjai tervezték a miniszterelnök legifjabb gyermekének, Leónak az elrablását.

A legnépszerűbb brit bulvárlap értesülései szerint a Scotland Yard még karácsony körül figyelt fel az összeeskűvésre. Az F4J aktivistái ekkor állítólag felkeresték a Scotland Yardot, miután értesültek róla, hogy a rendőrség terrorelhárítása több szélsőséges szervezetnél is kutatást tartott. A londoni rendőrség nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit.

A Sun értesülései szerint az F4J tagjai nem igazi emberrablást terveztek, inkább csak a hírverés miatt akarták rövid időre elrabolni Blair gyermekét. A terrorelhárítás azonban figyelmeztette őket, hogy lelőhetik őket tervük végrehajtása közben, nyilatkozta már a Guardiannak Matt O'Connor, az F4J alapítója, aki hitelesnek nevezte a Sun értesüléseit.

O'Connor egyébként nem vett részt az akcióban, de "pletykákat hallott".

Az alapítót láthatóan elkeserítette az F4J radikalizálódása. "Nem akarok olyan szervezettel kapcsolatban állni, ami ilyet tenne. Ez [az emberrablás] ellentéte mindennek, amiért küzdünk" - mondta. Az F4J az apák láthatási és gyermekfelügyeleti jogáért küzd, hiszen a brit bírósági gyakorlatban a magyarhoz hasonlóan többnyire a gyermek anyjának adják a felügyelet jogát válás esetén.

Az F4J-ben 2004-ben jelentek meg a radikálisok. A helyzet 2005 közepére annyira elmérgesedett, hogy a csoport két részre szakadt. O'Connor a mérsékeltekhez tartozik. A radikálisokkal tartó alapítótársa, a Királyi Bíróság épületét 2003-ban Batman jelmezben elfoglaló Edward Gorecki vele szemben kizártnak tartja, hogy az F4J bármely tagja emberrablásra készült volna, írja a Guardian. "Aki embereket rabol az becstelen és be kell börtönözni. Az F4J erőszekmentes mozgalom" - nyilatkozta a Guardiannak.