Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Szenzációs új fotók a turini lepelről

2001.05.04. 16:46
Olasz tudósok - első alkalommal - lefényképezték a híres turini lepel hátoldalát. Az elkészült képek szenzációnak számítanak. A hagyomány szerint ebbe a lepelbe burkolták be Jézus Krisztust közel 2000 évvel ezelőtt történt keresztre feszítése után. Mint a dpa jelentésében megjegyzi, ez a kereszténység legbecsesebb és egyben legvitatottabb ereklyéje.
Római újságok pénteki beszámolói szerint az elkészült képek szenzációnak számítanak. A hagyomány szerint ebbe a lepelbe burkolták be Jézus Krisztust közel 2000 évvel ezelőtt történt keresztre feszítése után. Mint a dpa jelentésében megjegyzi, ez a kereszténység legbecsesebb és egyben legvitatottabb ereklyéje.

A leplet eddig csak szemből fényképezték le

A hátoldalon vérfoltokat találtak, emberi alak lenyomatát azonban nem. Olasz szakemberek felfogása szerint ez azt bizonyítja, hogy a torinói székesegyházban őrzött lepel nem hamisítvány. A halotti lepel elülső oldalán egy férfi teste rajzolódik ki, amelyen fej-, kéz- és lábsérülés, valamint a szív közelében szúrt seb nyomai láthatók.

Múltbeli kételkedők úgy vélték, hogy a lenyomat egy domborműről származhat, és hő hatására jöhetett létre. Ebben az esetben - olasz tudósok érvelése szerint - a hátoldalon is látni kellene a leképeződés nyomait.

A szakemberek óriási tudományos jelentőséget tulajdonítottak a felvételeknek, amelyeket új kiindulópontnak neveztek. A fényképeket ősszel két kiadványban egyszerre teszik közzé a kutatók és a nagyközönség számára. A különleges lencsékkel készített felvételekhez scannert juttattak be a lepel hátoldala és a védőbevonat közé. Ez utóbbit csaknem 500 évvel ezelőtt apácák készítették egy tűzvészt követően. Azóta senki sem látta a lepel hátoldalát.