Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

Bizonytalan Le Pen indulása a francia elnökválasztáson

2002.03.24. 13:52
Jean-Marie Le Pen hadüzenetet intézett Jacques Chirachoz, kilátásba helyezve, hogy ha a megfelelő számú ajánlások hiányában nem sikerül beneveznie a elnökválasztási küzdelembe, a Nemzeti Front (FN) hívei "biztos bukásra" fogják ítélni az RPR jelöltjét, aki "apokalipszisnak" néz elébe a négy hét múlva esedékes elnökválasztáson. A szélsőjobboldali FN vezetője az LCI hírcsatornának nyilatkozva ismét azzal vádolta a jobbközép RPR elnökjelöltjét, Chirac államfőt, hogy az ő utasítására vonakodnak a jobboldali polgármesterek és választott politikai tisztségviselők aláírásukkal szentesíteni részvételét az indulók táborában.
A legfőbb francia közjogi méltóság elnyeréséért április 21-én, illetve május 5-én megmérkőzőknek április 2-ig kell benyújtaniuk a párizsi alkotmánytanácshoz a jelöltséget hitelesítő ötszáz aláírást. A benevezők a különböző népképviseleti szervek mintegy 46 ezer választott tisztségviselőitől gyűjthetik be az ajánlásokat, az aláírók névsorát a választások előtt két héttel nyilvánosságra hozzák a hivatalos közlönyben.

A hét végi francia lapok az FN-elnök közlése alapján számoltak be arról, hogy Le Pennek továbbra is mintegy 70 aláírás hiányzik ahhoz, hogy a kijelölt határidőig biztosíthassa helyét az erőpróbán. Ha emiatt az FN első embere elesik a részvételtől, az RPR favoritjára "apokalipszis" vár az elnökválasztáson - állította a nyilatkozó.

Le Pen meghiusítja a jobboldal győzelmét?

"Chiracnak és barátainak" küldött üzenetében Le Pen leszögezte, hogy a köztársasági elnököt második mandátumáért harcba indító legnagyobb jobboldali ellenzéki párt "súlyos árat fizethet" az ő kiszorítására játszó politikai kalkulációért, számíthat arra, hogy az FN tábora a júniusi törvényhozási választásokon "revánsot vesz" és meghiúsítja a jobboldal győzelmét. Állítása szerint neki nem is kell majd utasítania párthíveit, mert táborának "jogos felháborodása" természetes módon fogja szankcionálni ezt a szerinte antidemokratikus helyzetet. Újságírói kérdésre válaszolva Le Pen kijelentette, hogy ő "nem fenyeget, csak figyelmeztet".

Ugyanebből az alkalomból felhívásban fordult a lehetséges ajánlók legszélesebb táborát képviselő több mint 35 ezer polgármesterhez, arra ösztökélve a címzetteket, tanúsítsanak bátorságot és felelősségtudatot döntésükben. Felszólításában azt fejtegette, hogy lehetőséget kell biztosítania annak a szerinte 15 százalékos választói rétegnek, amely "Franciaország függetlenségét és szuverenitását pártolja, szembehelyezkedik a Európai Unióval, aggódik a tömeges bevándorlás és a közbiztonság romló állapota miatt és megcsömörlött a korrupciós ügyektől".